Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Erdő Péter: Az utolsó szó mindig a szereteté

Karácsony ünnepe ujjongó megvallása annak, hogy a világ meghitt otthonunk és az utolsó szó mindig a szereteté – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek karácsony éjjelén a budapesti Szent István-bazilikában.

Forrás: MTI2023. 12. 25. 7:37
ERDÕ Péter
Budapest, 2022. december 25. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek érkezik, mielõtt karácsonyi éjféli szentmisét celebrál a Szent István-bazilikában 2022. december 25-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíboros a zsúfolásig telt székesegyházban a szentmise kezdetén emlékeztetett: karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte.

Ez az a szeretet, amit hálával és szeretettel kell viszonoznunk, és ami arra kötelez, hogy szeretettel forduljunk egymás felé is

– mondta az érsek.

Erdő Péter homíliájában arról beszélt, hogy a Krisztusban közénk lépő Isten megmutatja a valóság teljességét: a teremtőt együtt a teremtett világgal. Azt az alkotót, aki annyira szeret minket, hogy osztozik szenvedésünkben és halálunkban is.

Kitért arra: amikor az Isten-ember megszületett, először csupán az embert látták benne. Még a nagyra hivatott újszülött királyt is csak különleges jelek alapján ismerték fel benne a pásztorok és a napkeleti bölcsek.

Hogyan is tudta volna felmérni az akkori ember ott, Betlehemben, hogy mi történik? De hogyan tudja megérteni ezt a XXI. század embere?

– tette fel a kérdést a főpásztor.

Az embernek nincsenek közvetlen tapasztalatai Istenről, bármennyire fejlődik is a természettudomány, a fizika vagy a csillagászat, mindig a teremtett világ keretein belül maradnak

– mondta.

De a szívnek, ahogy Pascal írja, megvannak a maga érvei, amelyeket az értelem már nem ismer. Istenre nyíló ablak van a szívünkben. Megérezhetjük az isteni valóság kimondhatatlan, félelmetes és varázslatosan vonzó mélységét

– fogalmazott Erdő Péter, majd hozzátette hogy a keresztényeknek nem csupán egy jámbor, emberbarát filozófiát kell követnünk, esetleg a divat vagy a többség ízlése szerint évtizedenként változó tartalommal.

Jézus tanítása, élete, halála és feltámadása az örök mérce számunkra, hiszen az ő tanítványai vagyunk

– fogalmazott Erdő Péter.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek érkezik, mielőtt karácsonyi éjféli szentmisét celebrál a Szent István-bazilikában (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.