Felsült a dollárbaloldal, tovább emelkedik a tanárok és óvónők bére

Februárban már átlagosan 32,2 százalékkal többet kapnak a pedagógusok.

2024. 01. 10. 21:37
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. január 10. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az illegális bevándorlás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. január 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömteli nap ez a magyar tanárok, óvónők és a kormány számára, szomorú nap a baloldal és a pedagógus szakszervezetek számára – írta közösségi oldalán Rétvári Bence. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy megérkezett az a technikai levél Brüsszelből, amely biztosítja a tanárok béremelésének EU-s részének fedezetét. Ezzel elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy februárban az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket megkapják a tanárok és óvónők. A bejelentés után tette közzé bejegyzését Rétvári Bence.

Ezzel az emeléssel a bérük érezhetően az átlagbér fölé emelkedik

– írta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Emlékeztetett: a tanárok és óvónők sose fogják elfelejteni, hogy mit tett a baloldal kormányon és ellenzékben a bérükkel. Amikor kormányoztak,

a baloldal volt az egyetlen, amely 2008–2009-ben, békeidőben csökkentette a pedagógusok bérét

– emelte ki Rétvári Bence. Az utóbbi két évben pedig Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Ujhelyi István, Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, valamint a pedagógus szakszervezetek hétről hétre újabb valótlanságokat állítottak, hogy ezzel is akadályozzák Brüsszelben az EU-s források megérkezését. Így ők a tanárok és óvónők szemében már kétszer megbuktak – közölte az államtitkár.

A mostani béremelés nem az első és nem is egyszeri emelés.

2013 és 2017 között már ötven százalékkal emeltük a tanárok bérét. 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban pedig 10-10-10 százalékos béremelés valósult meg költségvetési forrásból

– idézte fel Rétvári Bence. Az idei évben megvalósuló átlagosan 32,2 százalékos emelést

jövőre egy 21 százalékos emelés követi.

A következő években továbbra is jelentős emelések következnek, mert a kormány 2030-ig vállalta, hogy minden évben olyan mértékben fogja emelni a tanárok bérét, ahogyan a diplomás átlagbér is emelkedik – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.