Igazságügyi szakértő akart megvesztegetni egy főorvost

Hamis tanúzásra felhívás miatt elítélték.

2024. 01. 10. 17:07
bíró kalapács bíróság
Illusztráció (Fotó: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél év börtönre ítélt a Fővárosi Törvényszék szerdán egy igazságügyi szakértőként is tevékenykedő pszichiátert, főorvost hatósági eljárásában elkövetett vesztegetés és büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás miatt – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint 2019-ben szexuális erőszak gyanúja miatt nyomozás folyt egy ügyben, amelyben a feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlen személyek 2017-ben szexuálisan zaklatták. A feljelentéshez csatoltak egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri szakvéleményt, amelyet a most elítélt, egy pszichiátriai osztályt vezető főorvos, egyben igazságügyi szakértő és szakértőtársa készített. A szakvélemény szerint a gyermekkel szemben korábban akár szexuális abúzust is elkövethettek. Ezután a nyomozó hatóság a gyermek pszichológiai vizsgálatára

kirendelt egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt, aki a most elítélt szakértő munkatársa volt.

A gyermek vizsgálatát követően az elítélt szakértő felhívta kollégáját, aki közölte, hogy a feljelentésben foglaltak szerinte nem állják meg a helyüket, mire a vádlott megkérdezte: „esetleg ki lehet-e hozni mást a történetből?” A nemleges válasz után pár nappal a frissen elítélt szakértő megkereste kollégáját, és jelezte neki, hogy az édesapának „sokat megérne”, ha valótlan tartalmú szakvéleménnyel támasztanák alá a feljelentést, azaz hogy a kisfiút szexuálisan zaklatták. Eközben a vesztegetni próbáló igazságügyi szakértő egy papírlapra azt írta, hogy „1-2 millió”. A felajánlott előnyre a pszichológus szakértő nem reagált.

A Fővárosi Törvényszék szerdán első fokon két év hat hónap börtönt, három év közügyektől és öt év szakértői tevékenységtől eltiltást szabott ki. A bíró indoklásában leszögezte: a korrupció minden formája elítélendő, a büntetőügyekben hatóság tagjaként eljáró személy által elkövetett ilyen cselekmények társadalmi veszélyessége pedig kimagasló. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.