Illegális temetőt is kimosott a dunai áradás

Mint egy horrorfilmben.

2024. 01. 04. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dunai árvíz rendre elönti az egykori kompkikötő szomszédságában illegálisan kialakított sírkertet – írja a Dunaújvárosi Hírportál.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, árvízi védekezéssel teltek a főváros tavalyi utolsó napjai, ugyanis a Duna vízszintje 2013 óta először elérte a budapesti alsó rakpartot is. A karácsonyra érkezett árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött, és  az újév első napjaiban hagyta el az országot, így a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget.

A Duol szerint a dunaújvárosi kompkikötő melletti erdős területen számos régebbi síremlék helyét fedezheti fel az arra sétáló. Ugyan a tavaszi ár után már nem építették újra az illegális kegyhelyet, mégis több újszerű vagy újraépített emlékhellyel, friss virágcsokrokkal, és még egy talán emlékbe elhelyezett plüssmackós hátizsákkal is lehet találkozni.

Az egész terület egy temető megszokott külsőségei nélkül inkább hasonlít egy horrorfilm díszletéhez,

amely amellett, hogy illegális, ijesztő a kirándulóknak, és hátborzongató lehet a kegytárgyak között evező sportolóknak vagy akár a koszorút kifogó horgászoknak is.

A hírportál megkereste a terület fenntartóját, kezelőjét, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot. Közleményükben akkor kifejtették, hogy „a dunaújvárosi Duna-parton kialakult helyzetet a temetést végző szervezetek és a hozzátartozók okozták:

a temetés során nem tartották be azokat az előírásokat, amelyek a temetkezési kellékek kint hagyásának tilalmát rögzítik.”

Az emlékhely kialakítására nincs bérleti szerződés az igazgatósággal, és nem végeznek az emlékhelyek vonatkozásában fenntartási tevékenységet sem – írta válaszában a vállalat.

Borítókép: Az elöntött illegális temető (Fotó: Duol/Szabóné Zsedrovits Enikő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.