Kudarcba fulladt az ellenzék akciója

Egymillió helyett alig negyedmillió konzultációs ívet gyűjtöttek.

2024. 01. 30. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcvanezer konzultációs ívet gyűjtöttek össze az MSZP aktivistái – állította Kunhalmi Ágnes, aki a papírokat át is adta Szalóki Viktornak, az aHang szóvivőjének. 

Ismert, amikor a kormány a szuverenitás védelméről hirdetett nemzeti konzultációt,

 az aHang és az Egységes Diákfront bejelentette, hogy egymillió üres nemzeti konzultációs ívet fognak összegyűjteni a következő hónapokban,

hogy felhívják a figyelmet arra, hogy – mint fogalmaztak – „a propaganda helyett valódi kérdésekben akarnak véleményt nyilvánítani az emberek”. Szerintük ugyanis „a hatalom minden olyan véleménynyilvánítási formát ellehetetlenített, amellyel az állampolgárok hangot adhatnának az akaratuknak”.

A konzultáció január 17-én zárult, az aHang azonban január végéig gyűjti a leveleket, így egyelőre nem tették közzé, összesen hány darab ívet adtak le.

Kende Péter ellenzéki ügyvéd azonban már a múlt héten kudarcnak nevezte az ellenzéki gyűjtést, mivel – saját bevallása szerint – alig a negyedét sikerült elérni a kitűzött egymilliós célnak, ami Kende szerint róluk mond szegénységi bizonyítványt.

Az ellenzék akciója tehát a baloldali ügyvéd szerint is teljes kudarc, annak ellenére, hogy Budapesten több mint 180 gyűjtőpontot hoztak létre, míg az országban összesen 314 helyszínen lehetett leadni a ki nem töltött konzultációs íveket.

Az aHang nevű, Soros Györgyhöz közel álló adatkezelő portál és az oktatásügy miatt szervezett tüntetések hangadói közreműködésével indított alternatív népszavazási kezdeményezést tavaly a baloldal, amelynek folytatásaként tűzték ki egymillió nemzeti konzultációs adatlap összegyűjtését. A résztvevők személyes adatait, lakcímét az adatkezelő feldolgozásra külföldre továbbította egy New York-i székhelyű cégnek, amelyben szintén közvetett érdekeltsége van Sorosnak. Az ügyben közérdekű bejelentések alapján vizsgálat indult az adatvédelmi hatóságnál. 

A szocialisták társelnöke a most átadott ívek kapcsán úgy fogalmazott, az aHang fontos és független szereplője a mai magyar közéletnek, a közös gyűjtés sikeressége pedig azt mutatja, van közös hang a pártok és a civilek között.

Az MSZP, mint az ellenzéki pártok közül a legerősebb országos hálózattal rendelkező párt, elsőként csatlakozott a gyűjtéshez, és több mint nyolcvanezer konzultációs ívet gyűjtött össze pár hét alatt a választópolgárok segítségével

– mondta Kunhalmi Ágnes azt hangsúlyozva, hogy nem veszekedni, civakodni kell az ellenzéki pártoknak, hanem együttműködésre van szükség.

Ismert, a kormány a szuverenitás védelméről tartott társadalmi felmérést. A nemzeti konzultációs kérdőíveken tizenegy olyan témakört vetett fel a kormány, amelyek meghatározók hazánk önrendelkezése szempontjából. A válaszadók véleményt alkothattak az ország gazdaságát és biztonságát érintő kérdésekben, kiállhattak többek között a rezsicsökkentés és a kamatstop mellett, illetve elutasíthatták a brüsszeli migrációs terveket és Ukrajna további felfegyverzését, katonai támogatását.

A január 17-én zárult 

nemzeti konzultációt több mint másfél millió ember küldte vissza.

Az eredmények összesítéséből kiderült, hogy a kérdőíveket kitöltők elsöprő többsége nemet mondott arra, hogy a magyarok életét alapvetően befolyásoló kérdésekben mások döntsenek helyettük. A Fidesz–KDNP pártszövetség az eredmények összesítése után úgy fogalmazott, világosan látszik, hogy a magyar emberek kiálltak hazánk szuverenitása mellett.

Borítókép: Kende Péter ügyvéd (Forrás: ATV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.