Lehet izgulni, már csordogálnak a középiskolai felvételi eredményei

Több mint 72 ezer diák írt felvételit magyarból és matematikából a múlt szombaton. Az izgulás pedig folytatódhat, mert elkezdtek csordogálni az eredmények: néhány iskola már közzé is tette az adatokat. Aki elmulasztotta az első alkalmat, január 30-án pótolhatja az írásbelit, amelynek a hivatalos eredményhirdetése február 9-ig érkezik meg. Aztán jöhetnek a szóbelik – már ahol.

Forrás: VG.HU2024. 01. 24. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után jönnek a felvételivel kapcsolatos teendők a közép- és felsőoktatásban is: az utóbbiban február 15. a jelentkezési határidő a tavaszi érettségire és a továbbtanulásra, az előbbiben viszont már érkeznek az első felvételi eredmények is.

A múlt szombaton tartották ugyanis a központi írásbeli felvételi vizsgákat az ősztől a kilencedik évfolyamba lépőknek, illetve a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba vágyóknak, valamint a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János tehetséggondozó programba jelentkező diákoknak.

Február 9-ig minden felvételizőt értesítenek hivatalosan is

Az 537 helyszínen több mint 72 ezren felvételiztek magyar nyelvből és matematikából, méghozzá a gimnáziumi beosztás szerint az alábbi bontásban:

  • a 9. évfolyamra jelentkezők 55 ezren,
  • a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 10 ezren,
  • a 8 osztályos gimnáziumba jelentkezők 7 ezren voltak.

Akik bármilyen okból nem tudtak részt venni a hét végi felvételi napon, azok január 30-án, kedden pótolhatnak, az eredményről a hivatalos értesítő pedig február 9-ig (péntek) érkezik meg. Persze a gyakorlatban a legtöbben már tudni fogják az eredményüket addigra, hiszen az iskolák sorra teszik közzé a pontszámokat.

Mindenki az egyéni azonosító számával keresheti majd az eredményét a jegyzékekben, 

a kijavított vizsgákat abban az intézményben lehet majd megtekinteni, ahol a tanuló megírta a felvételijét.

Mindenesetre az Eduline oktatási szakhonlap által megkérdezett diákok vegyesen értékelték a feladatok nehézségét, volt, aki úgy fogalmazott, hogy „kellemes matematikaversenyhez hasonlított”.

Eközben a javítókulcsok máris elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján – a nyolcadikosok magyar javítókulcsán módosítottak is –, ahol egybegyűjtötték az összes tudnivalót is a teljes eljárással kapcsolatban.

A Sulinavigátor pedig egy pontszámjósló felületet is készített, amellyel megbecsülhető a jelentkező eredménye.

Mindezek után márciusban jönnek a szóbeliztetések – már azon intézményekben, ahol tartanak ilyet.

Bárki meggondolhatja magát a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők közül

Ha esetleg egy hat- vagy nyolcosztályosba felvételiző diák meggondolja magát, és mégsem akarná elhagyni az általános iskoláját, megteheti akkor is, ha már elkezdte a felvételi folyamatot. Ennek ráadásul pofonegyszerű a mikéntje: nem kell beadni a középiskolai jelentkezést, aminek a határideje amúgy február 21.

Akik tartják magukat az eredeti elhatározáshoz, és hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumban folytatnák ősztől, azok a kilencedik évfolyamra jelentkezőkkel szemben egyénileg adhatják be a jelentkezésüket, elektronikusan.

A teljes folyamat végeredményéről május 2-ig értesítik a jelentkezőket, 

azon iskolákban pedig, ahol nem sikerül feltölteni a helyek 90 százalékát, májustól lehet rendkívüli felvételiket tartani, aminek az extrém kései határideje augusztus. Persze a beiratkozásra normál esetben már június végén sor kerül – olvasható a Vg.hu cikkében.

Borítókép: Összesen 17 ezren írásbeliztek hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba – már érkeznek a felvételi pontszámai, úgyhogy folytatódhat az izgulás (Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.