Mit kell tudni a középfokú felvételiről?

Szombaton 537 helyszínen több mint 72 ezren vesznek részt az írásbelin.

2024. 01. 18. 5:45
null
20210907 Kárpátalja Ukrajna Munkács Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 20-án, szombaton délelőtt tíz órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok – emlékeztet az Oktatási Hivatal. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 55 ezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint tízezren, a nyolc évfolyamoson közel hétezer gyermek vesz részt.

 

Mi lesz az írásbeli felvételin?

A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

A feladatsorok tehát két részből állnak, egy 45 perces matematika és egy 45 perces magyar nyelv feladatsorból. Ezen idő alatt a diákoknak egy tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. Az elmúlt években az Oktatási Hivatal már a vizsga napján, délután közzétette a hivatalos megoldókulcsot és a feladatsorokat a honlapján.

 

Mikor lesznek meg az eredmények?

Az írásbelik eredményeiről a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények  2024. február 9-én értesítik majd a diákokat.

A kijavított teszteket abban az iskolában lehet majd megtekinteni, ahol a felvételit írta a gyermek.

Ennek az időpontját az adott iskola közli majd, a korábbi években a vizsga napján már közölték, hogy pontosan mikor lehet megnézni a javított vizsgákat. Érdemes a korábbi évek feladatai között böngészni, ahol a megoldókulcsokat is megtaláljuk.

Azok a felvételizők, akik a január 20-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 30-i pótló írásbelin vizsgázhatnak.

A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

 

Meddig lehet jelentkezni?

Fontos tudni, hogy nem minden középiskola szervez felvételit. Egyes intézményekben az általános iskolai jegyek alapján rangsorolják a jelentkezőket. Az Oktatási Hivatal arra is emlékeztet, a vizsgán való részvétel nem jelenti azt, hogy valaki jelentkezett a középiskolába.

 A vizsgán való részvételhez és az intézménybe való jelentkezéshez is külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtani.

A középiskolai felvételi jelentkezési lapok benyújtásának határideje 2024. február 21. Abban az esetben, ha a diák több középiskolába is beadja a jelentkezését, mindegyikbe külön kell benyújtani.

 

Mikor lesznek a szóbeli felvételik?

Azok az intézmények, amelyek szóbeli vizsgákat is szerveznek, 2024. március 4–20. között bonyolítják majd le. A végleges eredmények 2024. május 2-ig derülnek ki, az iskolák azonban már korábban is, a felvételi időszakban is közzéteszik az ideiglenes rangsorokat.

 

Mit tehet, akit nem vettek fel?

Azoknak sem kell csüggedniük, akiket nem vettek fel az áhított intézménybe. A felvételi eljárást követően indul a rendkívüli felvételi eljárás, hogy az üresen maradt helyeket feltöltsék.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.