Ma megdőlt a napi melegrekord, azonban holnaptól jön a feketeleves + videó

Megdőlt a csaknem százéves napi melegrekord csütörtökön, három településen is 17 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, a várakozásoknak megfelelően a déli határ mentén helyenként a régi csúcs, a Kaposváron 1918-ban mért 17 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Hozzátették:

a Baranya vármegyei Kémesen és Sellyén 17,3, míg a Bács-Kiskun vármegyei Hercegszántón 17,7 fokig emelkedett kora délutánra a hőmérséklet, így az előzetes adatok alapján ez az új január 18-i országos melegrekord.

 

Viharos széllel tér vissza a tél

Visszatér a tél: viharos széllel érkezik a lehűlés. A hétvégén döntően napos, száraz téli időre kell készülni élénk, olykor erős széllel, fagyos éjszakákkal, reggelekkel és nulla fok feletti csúcshőmérsékletekkel – derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken túlnyomóan borult időre kell számítani, csak naplemente környékén kezd el szakadozni, csökkenni a felhőzet északnyugat felől. A déli, illetve a keleti országrészben, továbbá – legtartósabban – a középső országrészben várható további csapadék.

Az esőt délelőtt már a délkeleti tájakon is felváltja a havas eső, havazás. Napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, estére a legtöbb helyen megszűnik a havazás.

Az északnyugati, északkeleti szelet nagy területen kísérik élénk, erős, főként a nap első felében helyenként viharos lökések.

Forrás: HungaroMet

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt mínusz 1 és plusz 3 fok között várható, de délkeleten reggel még plusz 4 fok felett is lehet.

Szombaton jobbára derült, napos, száraz idő várható, az északi, északnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban általában mínusz 8 és mínusz 3 fok között várható, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. Kora délutánra 0 és plusz 5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap derült lesz az ég, majd a nap második felében északnyugatról délkelet felé átvonul egy felhősáv, de csapadék nem várható, a légmozgás pedig mérsékelt marad. Hajnalban többnyire mínusz 8 és mínusz 3 fok között valószínű, de fagyzugokban hidegebb lehet. Kora délután 1–6 fok várható.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.