Megoldódott a budapesti Bermuda-kereszt rejtélye, amely parkolási cetliket ontott magából

Bermuda-háromszögnek tűnő keresztet találtak a fővárosban.

Forrás: Vezess2024. 01. 26. 16:09
null
Budapest, 2023. március 20. Kizárólagos parkolási szakaszt kiegészítéssel ellátott várakozni tilos tábla a fõváros IX. kerületében, az Angyal utcában 2023. március 20-án. Ettõl a naptól 10 ezer forint szabálysértési bírsággal bünteti a ferencvárosi közterület-felügyelet azokat az autósokat, akik lakossági engedély nélkül este 6 és reggel 7 között a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyják autóikat a IX. kerületben. Reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bermuda-háromszögnek tűnő keresztet talált Budapesten a Vezess szerkesztősége. A portál azt írja, egyik autót büntetik ugyanott, a másikat nem, egyik ekkora nagy bírságot kap, a másik nagyobbat, a harmadik pedig még húzósabbat. Az esetet képekkel is dokumentálták, ezeket ide kattintva tekintheti meg.

A történet azzal indult, hogy évek óta, napi 24 órában egy ház előtti kereszten – X-en, tehát olyan helyen, ahol elvileg nem szabad – parkolnak az autósok, azonban a környékbeliek még nem hallottak róla, hogy ezért megbüntettek volna valakit, mígnem két egymás mellet parkoló jármű egy-egy bírságra ébredt valamelyik szombat reggel. Furcsának tartották azonban, hogy mindez hajnali 1 óra 48 perckor történt és hogy eltérő összeg szerepelt a két csekken. Az egyik tulajdonosnak 45, a másiknak 50 ezer forintot kellett befizetnie, mert a Benczúr utcában használták a keresztet. A portál tehát nyomozásba kezdett.

Először is, meggyőződtek arról, hogy valóban megbüntették őket és nem egy rossz viccről van szó. A VI. kerületi önkormányzat válaszában azt írta a lapnak:

„A közúti közlekedési törvény (Kkt.) és a KRESZ, valamint a Fővárosi Önkormányzat 30/2010. (VI.4.) önkormányzati rendeletének (FÖR) vonatkozó szabályai egymással nem versengő vagy egymást korlátozó szabályok, hanem egymástól függetlenül, kivételt nem tűrve szabályoznak. Vagyis, ha valaki a FÖR. szerint kijelölt várakozási övezetben a közutat várakozási céllal veszi igénybe, akkor az attól függetlenül is köteles teljesíteni a várakozásra vonatkozó feltételeket (díjat fizetni), hogy egyébként a várakozást a KRESZ szabályainak megsértésével végzi. A Kkt. kifejezetten hangsúlyozza is ezt a függetlenséget, amikor a 15/C. § (2a) bekezdésében kimondja, hogy a pótdíj megfizetése nem mentesít a külön jogszabály alapján kivetett bírság megfizetése alól. Olyat pedig jogszabály nem mond ki, hogy nem parkolóhelyen álló személyautót nem intézkedhet parkolási ellenőr.”

Felmerült az a kérdés is, hogy ki büntetheti a tilosban parkoló autókat, amelyre a válasz az, hogy

 a parkolási ellenőr és a közterület-felügyelő is bírságolhat.

Kiderült az is, hogy minden helyen büntethetnek, amely a Fővárosi Önkormányzat 30/2010. (VI.4.) rendelete szerint kijelölt várakozási övezetben van, és amelyen a KRESZ szabályainak figyelembevételével tilos várakozni. Válaszában az önkormányzat kiemelte, a bíróság döntésein alapuló ellenőrzési és pótdíjazási gyakorlatot 2022. júniusában vezették be újra, ez előtt azonban nem büntették a kereszten parkolókat.

A portál rámutat arra is, hogy kerületenként és akár városonként is eltérő lehet a gyakorlat. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.