Nem létezik a Lánchíd-ügy a főváros szerint

Továbbra is elutasítja a főváros a vizsgálóbizottság felállítását.

2024. 01. 25. 18:15
CSS_20230804-40
20230804 Budapest Átadták a megújult Lánchidat. Fotó: Csudai Sándor (CSS) Origo képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is elzárkózik a balliberális városvezetés a Lánchíd-botránytól, azt állítva, hogy nincs semmilyen érintettségük az ügyben. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen elmondta, továbbra sem terveznek vizsgálóbizottságot felállítani az ügyben, hogy kiderüljön, milyen érintettsége van a budapesti városvezetésnek a botrányban. 

Kiss Ambrus elmondta, továbbra sincs olyan előterjesztés, amely indítványozná a botrány témájában egy vizsgálóbizottság felállítását, majd pedig kifejtette, véleménye szerint a kormány által a Lánchíd felújítására ki nem fizetett összegeket kellene kivizsgálni, amelyeket a kormány addig nem folyósít, ameddig a főváros vissza nem állítja a felújítás előtti forgalmi rendet a hídon. 

A főpolgármester-helyettes a Lánchíd-botránnyal kapcsolatban újságírói kérdésre megerősítette, hogy a főváros semmilyen kapcsolatban nem áll a botrányban érintett Vig Mórral.

Szintén a háttérbeszélgetés során szóba került a Budapest-bérlet kérdése is, amellyel kapcsolatban a főpolgármester-helyettes elmondta, ugyan elkezdődtek a tárgyalások, azonban ez önmagában még nem jelent sikert, folytatni kell az egyeztetést. 

Kiss Ambrus elmondta, 

a végső cél, hogy mindenki számára előnyösen záródjanak a tárgyalások, és egy tartós, a korábbinál sokkal időtállóbb szerződés jöjjön létre. Azonban ennek kulcsa, hogy korrekt elszámolási rendszer szülessen a főváros, illetve az Építési és Közlekedési Minisztérium között.

 A másik prioritás pedig a politikus szerint, hogy a közösségi közlekedést használók is minél előnyösebb helyzetbe kerüljenek, emellett pedig megerősítette, hogy vármegyebérletek elfogadása a BKK járatain továbbra is az asztalon van.

A főpolgármester-helyettes a rákosrendezői óriásberuházással kapcsolatban elmondta, az ügyben továbbra sem kezdődtek meg az egyeztetések, a kormány azonban társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amellyel kapcsolatban a főváros benyújtotta az észrevételeit, azonban továbbra sincs érdemi előrelépés az ügyben. 

Lapunk kérdésére válaszolva a politikus kifejtette, hogy az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban megadott háromszázmilliárd forintos keretet a főváros Karácsony Gergely kijelentéseivel összhangban, továbbra sem tartja elegendőnek, ugyanis a kisföldalatti a járműparkjának felújítása önmagában több mint százmilliárd forintba kerülne, és nagyjából ekkora összegeket emésztene fel a Szegedi úti felüljáró megépítése, ezért nem a források keretéhez kell igazítani a beruházásokat, hanem először a fejlesztésekben kell megállapodni. Emellett pedig a Kiss Ambrus elmondta, a főváros támogatja a 4-es metró meghosszabbítását először a Bosnyák térig, majd pedig Újpalotáig. 

A főpolgármester-helyettes lapunk kérdésére reagált Lánszki Regő építészeti államtitkár kijelentéseire is. Kiss Ambrus elmondta, nem jutott a birtokukba semmilyen konkrét terv, a szóban forgó modellt az eddig rendelkezésre álló, saját bevallásuk szerint is rendkívül hiányos információk alapján készítették el. 

Lánszki csütörtök reggel felszólította Karácsony Gergelyt, hogy fejezze a meglehetősen rossz minőségű és hamis látványtervek megosztását a rákosrendezői beruházásról. Az államtitkár megerősítette, semmilyen konkrét terv nem létezik még Rákosrendezőre, így a főpolgármester által megosztott rajzok minden alapot nélkülöznek.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.