Régóta húzódó ügy oldódhat meg Balatonföldváron

Balatonföldvár önkormányzata hosszú évek után vásárlással és csereingatlanok biztosításával egyezségre jutott a helyi kikötő üzletsorának bérlőivel, akiknek büfésora jó ideje akadályozta egy új nyári városközpont megvalósítását – közölte a helyhatóság kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2024. 01. 30. 18:48
Balatonföldvár, 2015. október 4. Vitorlás hajók állnak a hajókikötõ mólójánál a 2015-ös évi vitorlás szezon végén. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, az egyezséggel egy várostörténeti fejlesztési cél valósulhat meg, hiszen a megegyezés lehetővé teszi, hogy közvetlen uniós forrásból fejlessze a település a Kvassay sétányt, a kikötő előtti teret és kialakítsa az új nyári városközpontot.

A városkép rendezésén túl lehetőség nyílik egy közúti kapcsolat létesítésére is, így újabb korszerűsítések valósulhatnak meg a Balaton legnagyobb hajópihenőjében – tették hozzá.

Az önkormányzat felidézte: az előzmények az 1980-as évekig nyúlnak vissza. Akkor épültek a kikötő bejáratának előterében az ideiglenes árusító pavilonok, amelyek elbontása már a rendszerváltás után felmerült.

Az akkori városvezetés nem volt elég eltökélt a bontás kérdésében, így az egykor különálló épületek elkezdtek összenőni, terjeszkedni, ezáltal megnehezítve eltávolításukat

– fogalmaztak.

Tovább nehezítette a helyzetet – folytatták –, hogy az előző városvezetés idejében, 2004-ben 99 éves földhasználati és bérleti szerződések köttettek az ingatlanon, illetőleg 2008-ban a földvári városháza feltétel nélküli örökös fennmaradási engedélyt adott ki a már akkor korszerűtlen felépítményekre.

A közleményben kiemelték: egyértelmű városépítészeti szakvélemény, hogy az úgynevezett Csigaház és a Kaszinó közötti térelválasztó büfésor rontja a városi látképet, mielőbbi elbontása indokolt. Felújításuk nem lehetséges, az jogszabályi akadályba ütközik – jegyezték meg.

Az önkormányzat mindezeket figyelembe véve a kikötői üzletsor évek óta elhúzódó ügyében 2022-ben megegyezést kezdeményezett a tulajdonosokkal, jogi képviselőjükön keresztül. Csereingatlan és/vagy pénzbeni megváltás volt az ajánlat, amelyet az érintettek aláírtak, miután a képviselő-testület is jóváhagyta azt.

A felajánlott vételárat és a csereingatlanokat igazságügyi értékbecslő értékelte és állapította meg.

Az aláírt szerződések a kormányhivatal jóváhagyását követően válnak érvényessé – olvasható a közleményben.

Borítókép: Vitorlás hajók állnak a balatonföldvári hajókikötő mólójánál a 2015-ös évi vitorlás szezon végén (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.