Tovább mélyül a szakadék a baloldal pártjai között

Az LMP még kivár a főpolgármester-jelöltje megnevezésével, de az már biztos, hogy nem támogatja az általa hiteltelennek tartott Karácsony Gergely újrázását és bármilyen közös listát a többi ellenzéki párttal. Karácsony Gergely közben – biztos, ami biztos – feliratkozott pártja, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listájára. Vona Gábor a Második Reformkor évadnyitóján pedig mindent megígért a fiataloknak, igaz, ők csak az EP-választáson indulnak, az önkormányzatin nem.

2024. 01. 22. 12:07
null
a baloldali pártok vezetői és képviselői a Parlament előtt (Fotó: Teknős Miklós)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP az egyetlen párt, amelyik levonta a 2022-es drámai kudarc tanulságát – fogalmazott Ungár Péter társelnök az LMP – Magyarország Zöld Pártja kongresszusán szombaton. Az online közvetített rendezvényen az ellenzéki párt társelnöke a többi baloldali pártot bírálva úgy fogalmazott: nem jelent megújulást az, ha az MTVA-székházban való alvást kordonbontásra cserélik vagy mint a Momentum, néha rádöbbennek arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet. 

Ungár Péter kritizálta a baloldal többi pártját.
Ungár Péter kritizálta a baloldal többi pártját. Fotó: Czerkl Gábor

Ellenzéket váltana az LMP 

A budapesti ellenzéki közös listáról szólva úgy fogalmazott: a tárgyalásokat élő ember nem tudja követni. A budapesti ellenzéki összefogásról azt mondta: mindenki el akarja játszani, hogy nagyon akarja, de valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön. – Az LMP meg kívánja mutatni, hogy van másik politikai ajánlat Budapest irányítására, ehhez olyan jelöltet keres, akiről nem a párthovatartozása ugrik be az embereknek – szögezte le a párt leendő főpolgármester-jelöltje kapcsán. Kiemelte: olyan jelöltet keresnek, aki Budapestre kér felhatalmazást, aki annak a hatvan százaléknak az érdekét képviseli, akik a közösségi közlekedést használják, és képes egy ciklusnál tovább gondolkodni. Aki a közösségi közlekedést bővíteni, nem pedig ritkítani akarja, aki tudja, minden fejlesztés, ami zöld, az jó. Ungár Péter az LMP-t világnézeti pártként definiálta, amely képes önmagát meghatározni. Szerinte pártja ebben egyedülálló a magyar ellenzékben, az LMP Magyarország egyetlen zöldpártja. 

– Budapestnek nem felhőkarcolókra és luxuslakásokra van szüksége, hanem parkokra és szociális bérlakásokra, és ebben nincs alku – jelentette ki. Hozzátette: nem fognak olyan főpolgármester-jelöltet támogatni, akinek nincs tartalmi állítása. Úgy fogalmazott: egyelőre nem nevez meg senkit, mert nem a gombhoz varrják a kabátot, és a várakozásnak is megvan az öröme. 

Kitért arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikájában nem az számít, hogy mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozataként beállítani. Kijelentette: az, aki az önkormányzati választás előtt pár hónappal arról beszél, hogy milyen államformára van szükség Magyarországon, és köztársaságpártinak hívja az ellenzéki kollégáit, az nem biztos, hogy városvezetésre készül, hanem talán arra, hogy 2026-ban újra megméresse magát. 

 

Kikosarazott Momentum 

Kongresszust tartott szombaton a Párbeszéd – Zöldek – adta hírül a közösségi oldalán az ellenzéki párt. A magát tavaly március óta az LMP-hez hasonlóan zöldpártként meghatározó törpepárt közleménye szerint a szavazások eredményeként civilekből és aktivistákból álló EP-lista jött létre Jávor Benedekkel az élen, aki Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt újra bekerült a párt elnökségébe. 

A kongresszuson a delegáltak szavaztak a közvélemény-kutatók által rendre egy százalékra mért párt EP-listájáról is. A választási matematikai alapján az esélytelenek nyugalmával összeállított – az EP-be kerüléshez legalább ötszázalékos eredmény kell – lista első helyén Jávor Benedek, a Párbeszéd elnökségi tagja, Budapest brüsszeli irodájának vezetője, korábbi EP-képviselő áll, őt követi Hlavács Judit, akiről az tudható, hogy civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista, korábbi gödi önkormányzati képviselő, a harmadik helyen Kocsis Krisztián neurobiológus kutató, a Roma Műhely vezetője van. A lista negyedik helyén Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője áll, őt követi Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a párt elnökségi tagja. A futottak között szerepel még Machac-Tóth Mia diákmozgalmár, Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere, Szaszkó Andrea civil akkumulátorgyár-ellenes aktivista, Erőss Gábor, a párt VIII. kerületi alpolgármestere és Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselője. 

Hétvégén azt is tisztázták, hogy nem lesz kétlistás baloldali indulás az önkormányzati választásokon. 

A Momentum országgyűlési képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorának pénteki adásában még azt mondta: pártja el tud képzelni olyan eshetőséget is, hogy adott esetben van egy liberális zöldlista és egy szociál­demokrata baloldali lista. 

Bedő Dávid szerint az előbbi a Momentum és a Párbeszéd közös listáját jelentené, ergo nem szeretnének együtt indulni a DK-val és az MSZP-vel. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szombati reakciójában leszögezte: Karácsony Gergely javaslatával ért egyet, miszerint közösen kell indulni a fővárosban, minden más megoldás a baloldali többség elvesztését kockáztatja. 

 

Vona évadot nyitott 

Ha nem is kongresszust, de politikai évadnyitót tartott szombaton este a közelmúltban megalakult Második Reformkor is. Vona Gábor egykori Jobbik-alapító és pártelnök a politikailag nehezen meghatározható szervezete tagjai­nak azt üzente: 

Valami nagyon újra, valami nagyon másra, valami nagyon a jelenlegitől elütőre vágyunk.

Vona szerint a fiatalokat kell a politika középpontjába állítani, életkezdésüket és az egészségügyi prevenciójukat kell támogatni az uniós kohéziós forrásokból, aminek lehívásához Magyarországnak újra az EU megbízható tagjává, szövetségesévé kell válnia. 

A Második Reformkor már októberben bejelentette, hogy Vona Gábor és alelnöke, Pekárné Farkas Emese áll majd a párt európai parlamenti listájának első két helyén. Ha a párt mandátumot szerez a június 9-i választáson, akkor utóbbi kapja majd meg a képviselői helyet az Európai Parlamentben. Vonáék nem indulnak az EP-vel egy napon lévő önkormányzati választáson.

 

Borítókép: Évekig a teljes összefogást próbálták létrehozni a baloldal pártjai, most újra szétszélednek (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.