Újabb szintre emelkedett a Magyarország és Szerbia közti stratégiai szövetség

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter leszögezte, Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni régió biztonságának fenntartása mellett.

2024. 01. 26. 12:30
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; VUCEVIC, Milos
Budapest, 2024. január 26. Milos Vucevic szerb miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. január 26-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia és Magyarország között az utóbbi években stratégiai szövetség és barátság alakult ki, amelyet most új szintre emeltünk – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a pénteki sajtótájékoztatóján. A tárcavezető kiemelte: a ma megtartott találkozón, amelyen Szerbiát Milos Vucsevics szerb miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter képviselte, létrehoztak egy védelmi iparra vonatkozó munkacsoportot. 

Ennek a munkacsoportnak a célja, hogy újabb védelmi ipari célú beszerzések jöjjenek létre, mindkét ország haderejét erősítve. 

A miniszter emellett elmondta, egyeztetést hajtottak végre arról a kétoldalú megállapodásról, amelyben a mostanáig a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó szovjet eszközök egy részét értékesítették Szerbiának. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ugyanis ezek az eszközök mostanra már Magyarországnak feleslegessé váltak, ugyanis a hadsereg fejlesztésének köszönhetően folyamatosan állnak hadrendbe az új harcjárművek.

Az egyeztetések során a politikus elmondása szerint szóba kerültek a régió és a világ biztonsági helyzetével kapcsolatos kérdések is, amellyel kapcsolatban mindkét fél megerősítette az elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió békéjének és biztonságának fenntartásával kapcsolatban. 

A honvédelmi miniszter emellett kiemelte: Magyarország az idei év második felében tölti be az Európai Tanács soros elnökének posztját. A soros elnöki tisztség pedig alkalmat ad arra, hogy Magyarország még erőteljesebben támogathassa Szerbia uniós csatlakozását.

Milos Vucsevics a sajtótájékoztatón szintén elmondta, hogy Magyarország és Szerbia stratégiai partnerek, közös értékek mentén, ugyanabban az Európában hisznek, amelyben van tradíció, érték és közös jövő. 

Új fejezetet nyitottunk ma az együttműködésben a haderőfejlesztés területén

– emelte ki a miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette, az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszandar Vucsics legutóbbi találkozásán megkötött megállapodásoknak köszönhetően Szerbia hadereje sokkal hatékonyabbá válik, különösen a légvédelem területén.

 

Borítókép: Milos Vucsevics szerb miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. január 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.