Magyarországtól vásárolt harcjárműveket Szerbia + videó

Szerbia 26 BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjárművet vásárolt Magyarországtól. A harckocsik nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igé­nyeit, ezért válunk meg tőlük. A Magyar Honvédség új harcjárművek vásárlásával korszerűsíti az eszközparkját.

2024. 01. 25. 5:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fantasztikus fejlesztés a szerb hadseregnél: Szerbia 26 BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjárművet vásárolt Magyarországtól – írja a Srbija Danas nevű szerb újság. A portál szerint a szerb hadsereg nagyon jól döntött, amikor az orosz járműveket megvette hazánktól, hiszen a BTR-t számos területen tudják majd alkalmazni a szerb csapatok. 

BTR 80, szerb, magyar, páncélos, harckocsi, jármű, harcjármű, TEK
Hazánkban a Magyar Honvédség mellett ma a Terrorelhárítási Központ (TEK) használja a Szerbia által most megvásárolt BTR–80A típusú harcjárművet (Fotó: Arpad Kurucz)

A harcjármű tíz személyt tud szállítani. Feladata – a szállításon kívül – egy adott lövészraj harcának támogatása a védelem és támadás során egyaránt. A páncélos vízen is képes közlekedni, a hátulsó részén páncélfedéllel zárható hajócsavar található. A személyzete három főből áll: a parancsnokból, a járművezetőből és a toronylövészből. A páncélos két oldalán emellett fedéllel zárható lőréseket alakítottak ki.

 

Miért válik meg Magyarország a harcjárművektől?

A Magyar Honvédség az Oroszországgal való közös államadósság kiegyenlítéseként kapott még 1996 és 1999 között 555 BTR–80 páncélozott harci járművet. A flotta egy részét 2006 és 2010 között felújították, a többség azonban használhatatlanná vált. A most eladott járművek éjjellátó készülékekkel, fejlett kommunikációs rendszerekkel felszereltek ugyan, ám a portál szerint nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igényeit, ezért válunk meg tőlük. Hazánkban a Magyar Honvédség mellett ma a Terrorelhárítási Központ (TEK) használ ilyen járműveket. 

A Magyar Honvédség kötelékében ugyanakkor a német Rheinmetall Landsysteme GmbH által kifejlesztett Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjármű váltja fel a BTR–80A típusú harcjárműveket.

A Lynx harcjárműcsalád az ilyen haditechnikai eszközök legújabb generációját képviseli: erős aktív és passzív védelemmel, fegyverzettel, valamint számos fejlett érzékelő és felderítő rendszerrel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a gyors helyzetfelismerést a terepen. 

A Magyar Honvédség még Németországban gyártott első Hiúzai egy haditechnikai kiállításon (Fotó: Lakatos Péter)
A Magyar Honvédség még Németországban gyártott első Hiúzai egy haditechnikai kiállításon (Fotó: Lakatos Péter)

A Lynx egy sokoldalú harcjármű: könnyen átalakítható különféle feladatokra harctéri körülmények között is. 

A magyar állam 2020 augusztusában írta alá a német Rheinmetall céggel a Lynx gyalogsági harcjárművek hazai gyártásáról szóló szerződést. 

Néhány héttel később, 2020 szeptemberében eldőlt, hogy a mintegy kétmilliárd eurós, közel nyolcszázmilliárd forintos programban 218 Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a Magyar Honvédséget, amelyekből 172 darabot Zalaegerszegen, az északi ipari parkban, a ZalaZone járműipari tesztpálya és technológiai kutatóközpont mellett felépülő gyárban a Rhein­metall Hungary Zrt. gyárt le.

A létesítmény egyedülálló kutatás-fejlesztési központ is egyben, ami hozzájárul a rentábilis üzemeltetéshez.

Borítókép: BTR–80A páncélozott gyalogsági harcjármű (Fotó: Honvédelem.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.