Újra áll a nagykovácsi kereszt, feljelentette önmagát a polgári engedetlenséget megkockáztató vállalkozó

Vitéz Zoltán vállalkozó nem akart tovább várni, engedélyek híján is helyreállította a lerombolt keresztény szimbólumot.

Forrás: RTL2024. 01. 06. 21:50
Fotó: Magyar Nemzet Archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykovácsi közvetlen környékének egyik legmagasabb pontján évekkel ezelőtt ismeretlenek felállítottak egy fakeresztet. A kereszt több mint tíz évig senkit nem zavart, vagy ha igen, az nem jutott az itt lakók, arra túrázók tudomására. 

Tavaly augusztus 19-én ismeretlen tettesek ledöntötték a fakeresztet, majd elégették, másnapra egy maroknyi hamu maradt belőle.

Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője újra akarta építtetni a vandál módon lerombolt keresztény szimbólumot. A tény, hogy a kereszt a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén állt hosszú évekig, előzetesen senkit nem zavart, azonban a park igazgatója nem engedélyezte az újbóli telepítést természetvédelmi okokra hivatkozva – bár az sokak számára nagy kérdés azóta is, hogy pontosan hogyan károsítja egy kevesebb mint egyszer egy méteres betonalapzat és a rajta lévő fakereszt a védett növényeket. Az ügyből országszerte jól ismert politikai vita alakult ki, amelyről a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt.

Fordulat a semmiből: a kereszt újra áll, de rendőrségi ügy lehet belőle

Az RTL híradójában szólalt meg a magánszemély, aki saját pénzéből állíttatta vissza a szimbólumot. Vitéz Zoltán vállalkozó a következőket mondta:  

„Keresztény ember vagyok. Templomba nem járok egyáltalán, bevallom őszintén, de istenfélő vagyok. Én polgári engedetlenségből úgy döntöttem, hogy vállalom a büntetőjogi felelősséget, és ezt a keresztet, ha törik, ha szakad, vissza fogom állítani a helyére .”

A férfi hozzátette, azért érezte szükségesnek a lépést, mert szerinte Menczer Tamás keze politikusként túlságosan meg van kötve az ügyben.

Borítókép: Az eredeti kereszt (Fotó: Magyar Nemzet Archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.