A baloldal is megszavazta a XII. kerület költségvetését

Mindössze egy tartózkodás mellett fogadta el a Hegyvidék képviselő-testülete a kerület költségvetését. Korábban egy MSZP-s képviselőt kizártak a pártból, mert támogatta a fideszes vezetésű önkormányzat büdzséjét.

2024. 02. 27. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil költségvetési tervezetet nyújtott be Pokorni Zoltán polgármester és a jobboldali vezetés a Hegyvidék képviselő-testületi ülésére. A helyi büdzsét a fideszes és a független képviselők mellett az egyik DK-s képviselő, a Momentum képviselője és az MKKP elnöke, Kovács Gergely is megszavazta.

Ez a példátlan egységes támogatás azért is feltűnő, mert korábban éppen

a büdzsé támogatása miatt zárta ki az MSZP Vincze Géza képviselőt, aki azóta függetlenként vesz részt a testület munkájában.

A megszavazott költségvetés közel harmincmilliárd forint. Ebben az egyik legfontosabb tétel a kerületi óvodás gyerekek biztonságához kapcsolódik. A Hegyvidéken az önkormányzat ugyanis 17 százalékkal több óvodapedagógusi álláshelyet biztosít, mint amennyit az államkincstár  finanszíroz a gyermeklétszám alapján.

Így a hegyvidéki óvodákban több figyelem juthat egy-egy gyermekre.

Ez már önmagában jelentős többletkiadást jelent az önkormányzatnak, ráadásul a XII. kerületben az óvodapedagógusok béremelése is nagyobb volt az országos átlagnál. Fonti Krisztina alpolgármester javaslatára nemrég az önkormányzat a duplájára emelte az óvodai dolgozók Hegyvidék-pótlékát, ami mellé kafetéria is jár.

A költségvetésben az oktatási és nevelési többlet mellett számos olyan tétel is szerepel, amelyek célja a gondoskodás. A társasházi pályázatok keretösszegét megemelték, és létrehoztak egy olyan keretet, amely a rendkívüli helyzetbe kerülő társasházakban élők gyors megsegítésére szolgál.

A költségvetésből ebben az évben is jut idősgondozásra, játszóterek felújítására és kátyúzásra.

Borítókép: Pokorni Zoltán (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.