A héten már emelt bért kapnak a tanárok és az óvónők

Dömötör Csaba további részleteket közölt a béremelések kapcsán.

2024. 02. 05. 16:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten már emelt bért kapnak a tanárok és az óvónők, átlagosan 32 százalékkal nőtt a bérük – tájékoztatott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese a közösségi oldalán megosztott videóban

Mint közölte, a béremelés egy hosszabb távú folyamatba illeszkedik, amellyel azt szándékozzák elérni, hogy a tanárok bére elérje a diplomás átlagbér legalább 80 százalékát. Mint mondta, a mostani emelés nagy lépést jelent, de nem az utolsót. 

A bérek legalsó határa az új szabályok alapján 528 ezer forint – ez a pályakezdő szint. Az efölötti besorolási szinteken fokozatosan növekszik a minimálisan előírt fizetés 750 ezer forintig, amely a kutatótanárokra vonatkozik, mivel ők nem kereshetnek ennél kevesebbet 

– tájékoztatott. 

Hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó tanároknak 20 százalékkal magasabb fizetés jár a törvény szerint. 

A béremelés jövőre folytatódik, akkor egy 21 százalékos emelés várható, amelynek bekövetkeztével 2025-ben 812 ezer forint lehet egy tanár átlagos bére. 

Dömtör Csaba kiemelte, hogy a követő évi, várható emelést is beleszámítva, ebben a kormányzati ciklusban megduplázódhatnak a pedagógusbérek, amelynek fedezetét elsősorban a magyar költségvetés biztosítja. – Kellett kapnunk egy brüsszeli garanciát, hogy uniós pénzeket is felhasználhassunk az emeléshez, de ennek az emelésnek a túlnyomó része a nemzeti költségvetésből történik – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.