A tanárok és óvónők béremelésével az állam a megbecsülését és az elismerését tudja kifejezni

Eközben a dollárbaloldal mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a béremelést.

2024. 02. 05. 12:08
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. február 5. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedagógusbérek elutalásáról szóló sajtótájékoztatón a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskola elõtt 2024. február 5-én. Ezen a napon az állami intézményekben dolgozó tanárok és óvónõk számára megérkezik a megemelt bér. MTI/Purger Tamás Fotó: Purger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az állami intézményekben dolgozó tanároknak és óvónőknek megérkezik a megemelt bér – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A tanárok és óvónők béremelése régóta várt esemény, amellyel az állam a megbecsülését és az elismerését tudja kifejezni

– hangsúlyozta az államtitkár. Január 30-ig minden pedagógus megkapta az értesítést, hogy mekkora emelt bérre számíthat, most pedig magát a bért is megkapta. A nem állami fenntartókhoz is megérkezett a bértömeg, és azt a napokban a pedagógusoknak ki tudják fizetni – tette hozzá Rétvári Bence.

A béremelés teljes egészében költségvetési forrásból valósul meg, az Európai Uniótól a kormánynak garancialevele van arra, hogy biztosítja a finanszírozást – mutatott rá az államtitkár.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt tíz-tíz százalékkal nőtt a tanárok és az óvónők bére, a jövő évre vonatkozóan pedig 21 százalékos emelésről döntött a kormány. 

Így az idei emelést is beleszámítva négy év alatt majdnem megduplázódik a tanárok és óvónők bére

– emelte ki.

A pedagógusok bére MA-végzettség esetén újabb két százalékkal, hiányszakmában dolgozók esetén négy százalékkal emelkedik. További húszszázalékos bértöbbletet kapnak azok a pedagógusok, akik olyan osztályt vagy olyan településen tanítanak, ahol nehezebb sorsú, hátrányosabb helyzetű gyermekek vannak – idézte fel Rétvári Bence.

Az állam a fenntartóknak a béremeléshez szükséges bértömeget elutalja, és azt a fenntartónak teljes egészében a béremelésre kell fordítania – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette: ezt az államkincstár ellenőrizni is fogja.

A most megvalósult béremelés érezhető nagyságrendű – fogalmazott Rétvári Bence. Példaként elmondta, hogy az emelés után az állami fenntartású iskolákban a gyakornok, pályakezdő pedagógusok átlagbére 561 100 forint lett. A pedagógus I. fokozatban lévőknek 601 992 forint, a pedagógus II. fokozatban lévőknek 679 135 forint, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forint.

A dollárbaloldal és a pedagógustagozatuknak szerződő szakszervezetek az elmúlt másfél-két évben 

mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a pedagógusbér-emelést,

az elmúlt két évben mondvacsinált okokkal akadályozták a pedagógusok béremelését úgy, hogy mindenféle álhíreket terjesztettek Magyarországról – emlékeztetett az államtitkár. Felidézte azt is, hogy a baloldali kormány 2008-ban csökkentette a pedagógusok bérét.

 

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.