A Transparency beismerte, hogy nem volt akkreditált szaktanácsadójuk a Lánchíd-projekthez + videó

Magyarázkodásba kezdett az NGO jogi igazgatója arról, hogy miért vizsgálták megfelelő szakember nélkül az A-Híd pályázatát.

2024. 02. 01. 16:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sosem állították, hogy van független, akkreditált közbeszerzési szaktanácsadójuk – ezt mondta a Magyar Nemzetnek a Transparency International jogi igazgatója. Ligeti Miklós szerint a legtöbb olyan ajánlatkérő, önkormányzat, állami szervezet vagy közpénzt használó, támogatásból gazdálkodó cég, amelyik köteles közbeszerzési eljárást lefolytatni, nem rendelkezik független akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóval. Viszont mint kiderült, ilyen szakember a Transparencynél sem dolgozott a vizsgálat idején.

Ennek ellenére az NGO a BKK felkérésére azt a közbeszerzési eljárást vizsgálta, amely a Lánchíd-felújítás kivitelezését végző cég, vagyis az A-Híd Zrt. kiválasztására irányult. A Transparency International azt állítja, nem találtak nagyobb arányú, az eljárás eredményességét befolyásoló szabálytalanságot. A megfelelő szakember hiánya pedig szerintük teljesen megszokott, ugyanis nagyon kevés szervezet foglalkoztat ilyen szakembert.

A Magyar Nemzetnek a Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy reagált, a probléma azzal van, hogy ezért ötmillió forint megbízási díjat kapott a cég. Wintermantel Zsolt szerint mindezt úgy, hogy nem voltak erre teljesen felkészülve és nem is volt rá szükség. Hozzátette: a végén az is kiderült, hogy ebben a folyamatban semmit nem tudtak megállapítani, úgyhogy teljesen indokolatlanul lett számukra kifizetve a pénz. A kérdés csak az, hogy kinek a nyomására kellett ezt a szerződést megkötniük – tette hozzá Wintermantel Zsolt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Videa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.