Átadták az Év tanára díjakat, ők lettek a díjazottak

Idén egy Waldorf gimnáziumi tanárnak ítélték az Év tanára díjat az anyaországi, egy kárpátaljai tanárnak pedig a külhoni kategóriában. Idén először Év tanára életműdíjat is adtak, amelyet a legrégebb óta működő magyarországi nyelviskola egykori vezetője vehetett át, valamint jutalmazták az Év óvodapedagógusát is.

2024. 02. 06. 15:34
az év tanára díjátadó
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovalcsik István kapta idén az Év tanára anyaországi díját, aki korábban Szécsényben a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, majd évekig az Eötvös József Gimnázium tanára volt, az idei tanévtől pedig az újpesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnáziumban oktat – derült ki az Év tanára című rendezvényen, ahol a legjobb anyaországi és külhoni pedagógusokat díjazták.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által szervezett díjátadón a kitüntetett felidézte: pedagógus szüleit az 1950-es évek elején, mint „veszélyes foglalkozást” űzőket Nógrád megyébe irányították a Dél-Alföldről, és gyerekkorában óvatosságból inkább nem világosították fel őt a kommunista rendszer hazugságairól, nehogy elszólja magát osztálytársai előtt. Örül annak, hogy manapság el lehet mondani, amit akkor nem lehetett, és fontos, hogy több forrásból is tájékozódhatnak az emberek.

Az igazgató hangsúlyozta a személyes kapcsolatok és közösségek jelentőségét, mert az internetes olvasgatásokból nem lehet rájönni, hogy mi a valóság.

– Nagyon fontos a család és a közösség szerepe, mindkettőnek köszönettel tartozom, beleértve a nemzetpolitikai államtitkárságot is – fogalmazott.

Az Év tanára díjat külhoni kategóriában Hnatik-Riskó Márta kárpátaljai pedagógusnak ítélték idén. Mivel ő nem tudott Ukrajnából ideutazni, a nevében Iván Éva, a kárpátaljai Derceni Középiskola magyartanára vette át a rangos elismerést. Hnatik-Riskó Mária 35 éve a beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára, továbbá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) aktív tagja, illetve a Kárpátalja hetilap és a Közoktatás folyóirat munkatársa. Levélköszöntőjében azt írta, hogy meglepve és meghatva fogadta a díjat, és hálás a figyelemért, ami személyén keresztül a kárpátaljai pedagógusokra irányul.

Az elismerés arra ösztönzi, hogy még nagyobb odaadással dolgozzon azért az ügyért, amire feltette az életét: jó embereket és jó magyarokat nevelni.

Idén először adtak Év tanára életműdíjat, amelyet Biró Pál Győző, Magyarország legrégebben működő nyelviskolájának vezetője kapott. Az 1949 óta működő Élő nyelvek szemináriuma nevű nyelviskola mára nyugdíjba vonult 80 éves vezetője arról beszélt, hogy nagy élmény a katedrán állni és szembenézni a hallgatósággal. Felidézte, hogy energiáját az egyetem után a nyelviskolának szentelte, ahol jó tanári gárda, „egy gyönyörű csapat” alakult ki. Hangsúlyozta, hogy a tanítás a szakmája és a hivatása volt, mert a tanári szakmát csak hivatásként lehet végezni. Nagyon büszke arra, hogy az iskolának már több mint ötszázezer hallgatója volt.

Az Év óvodapedagógusa Imre Napsugár, a Pöttyös Tagóvoda Tagintézmény igazgatója lett. A kitüntetett óvodapedagógus úgy fogalmazott: ez a díj jó lehetőséget adott neki végiggondolni, hogy eddig mit és hogyan tett a szakmájában. Az ő családjában nem volt pedagógus, de olyan tanárok vették körül, akiknek a példája motiválta arra, hogy maga is tanárrá váljon. Kifejezte, hogy

a gyerekek és a családok érdekeiért szeretne minél jobban kiállni, és fontos számára a saját családja is, akik sokat adnak neki ahhoz, hogy sikeresen tudja végezni a munkáját.

Az Év tanára díjat szakmai bizottság ítéli oda olyan pedagógusoknak, akik a legtöbbet tették a magyar közoktatás és nevelés terén. Az egyik legnagyobb internetes középiskolai portál kezdeményezésére elindult Év tanára díj erkölcsi és anyagi elismerést is jelent azoknak a pedagógusoknak, akik tevékenységükkel hozzájárulnak, hogy az elkövetkezendő generáció tagjai megfelelő tudás és megfelelő erkölcsi útmutatás birtokában készülhessenek fel az életre és a hátralevő tevékenységükre.

A jelölés teljesen nyilvános volt, a diákok, a pedagógusszervezetek és a pedagógusok egyaránt jelölhettek. Összesen mintegy száz jelölésből választották ki a díjazottakat. 

Mint arról lapunk beszámolt, a kormánynak a pedagógusok iránt mutatott megbecsülését fejezi ki az is, hogy ezen a héten már 32,2 százalékkal emelt bért kaptak a tanárok és az óvónők. A béremelés egy hosszabb távú folyamatba illeszkedik, amivel szeretnék elérni, hogy a tanárok bére elérje a diplomás átlagbér legalább 80 százalékát.

Borítókép: Az Év tanára kitüntetés 2024-es díjazottjai (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.