Átadták azt a díjat, amit Karikó Katalin tanára is megkapott

Idén nyolc, természettudományokat tanító általános és középiskolai pedagógus vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

2023. 12. 11. 14:38
Rátz tanár úr életműdíj
Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzátartozó kétmillió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián. A három nagyvállalat által létrehozott díjat alapító Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány (MTOA) célja, hogy minden évben elismerje Magyarország kiemelkedő tehetségű általános és középiskolai pedagógusait. Kiváló példa erre Tóth Albert József földrajz–biológia szakos pedagógus, a Nobel-díjas Karikó Katalin egykori tanára, aki munkájáért 2015-ben vehette át az életműdíjat.

Az alapítványnál idén is kiemelkedő hangsúlyt fektettek arra, hogy minden pedagógusnak lehetőséget biztosítsanak a szakmai elismerésre, dolgozzon akár nagyvárosban vagy vidéken, általános vagy középiskolában

– mondta Kroó Norbert, az MTOA elnöke. Hozzátette, a pályázati időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy küldetésüket az emberek is szívvel-lélekkel támogatják, hiszen évről évre egyre több nevezés érkezik be hozzájuk az ország számos pontjáról azzal a céllal, hogy hozzásegítsék környékük rendkívüli tanárait a díjhoz.

A már huszonharmadszor odaítélt elismeréseket nyolc tanár kapta meg idén.

C. Neményi Eszter meghatározó élményt nyújtott az általa tanított diákoknak a tudásával, amit bárki számára befogadható módon adott át, illetve azzal az empátiával, szeretettel és tisztelettel, amelyet minden gyermek, szülő, illetve pedagógus iránt tanúsított. Részt vett az első Nemzeti alaptanterv matematika tantervének megalkotásában is az Oktatási Minisztérium megbízásából.

Csombóné Szaniszló Margit tanyasi környezetben kezdte biológiatanári hivatását, fontos célja volt a gyengébb tanulók sikerélményhez juttatása. Az Eperjesi Általános Iskola igazgatójaként is arra törekedett, hogy az élet bármely területén önállóan dönteni tudó fiatalokat neveljen.

Kosztolányi József matematika–fizika szakos középiskolai tanár igényesen, szépen beszél, 1993 óta oktat a Szegedi Tudományegyetemen szakmódszertant, ő a matematikatanárok tanára. Alapító tagja a Varga Tamás Országos Matematikaverseny szakmai bizottságának, áldozatos munkájának eddigi elismerését a Graphisoft-díj, a Beke Manó-emlékdíj, az Apáczai Csere János-díj és a Magyar Érdemrend Polgári Tagozatának Lovagkeresztje jelzi.

Petz Andrea kémia–matematika tanári diplomája megszerzése után a Paksi Atomerőműben, majd húsz évig egyetemi oktatóként dolgozott. 2011-ben lett a Pécsi Akadémiai Bizottság szakmódszertani csoportjának elnöke, valamint 2016 óta a Magyar Kémikusok Egyesülete tanári szakosztályának elnöke. Évek óta a Baranya vármegyei kémiaversenyek egyik szervezője, az Irinyi János Országos Kémiaverseny versenybizottságának tagja, versenyfeladatok szerzője.

Gergely Tibor 27 éve a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium egyik meghatározó biológiatanára, aki honlapján országszerte segíti a biológiaoktatást. Évente megszervezi a természetfotó-pályázatot a gimnázium diákjainak, szakmai munkáját pedig már több kitüntetéssel is jutalmazták: miniszteri elismerő oklevelet, illetve „Bonis Bona” – A nemzet tehetségeiért díjat kapott.

Lovasi Ildikó, a XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola pedagógusa már 35 éve a pályán van, és kiemelt feladatának tekinti a kémia gyermekekkel való megszerettetését, illetve a környezettudatos magatartásra nevelést. A kötelező óraszámon felül is sok időt tölt a tehetséges tanulók fejlesztésével, munkáját több kitüntetéssel jutalmazták: Hunyadi Aranymedál, Miniszteri Elismerő Oklevél, XIII. kerületi Év pedagógusa.

Punyiné Kandrács Erzsébet fizika–technika szakos a tanári diplomája megszerzése óta több mint négy évtizede dolgozik a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában, az ország egyik hátrányos helyzetű térségében. Ebben a környezetben a tehetséggondozás többszörös energiát igényel, de a tanárnő jól veszi az akadályokat: a Nemzeti tehetség programban többször nyert pályázatot, tehetséges tanítványai az országos versenyek állandó, élmezőnyben található szereplői.

Tófalusi Péter a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumnak elismert tanára, akinek a diákjai tízszer jutottak ki a nemzetközi fizikai, illetve a nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpiára. Eredményes munkásságát rengeteg díjjal ismerték el: 2005-ben Ericsson-díjat, 2011-ben Vermes-díjat, 2010-ben Jedlik Ányos-díjat, 2011-ben Pro Progressio-díjat, 2011-ben Mol MesterM-díjat, 2013-ban pedig Bonis Bona-díjat kapott.

 

Borítókép: A Rátz Tanár Úr Életműdíj 2023-as díjazottjai (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.