Bemutatót tartott a szlovák védelmi miniszternek a honvédség

Leopard 2A7, a PzH 2000, a Lynx és a Gidrán harceszközökkel tartott bemutatót tekintett meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szlovák kollégájával. Robert Kalinák kiemelte, nem helyes, ha az Európai Unióban csak egy nézőpont létezhet. Mindkét ország képviselője egyetértett abban, hogy az orosz–ukrán háború mihamarabbi lezárása szükséges.

Forrás: MTI2024. 02. 09. 16:13
KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert
Tata, 2024. február 9. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter érkezik a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájába 2024. február 9-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezt a háborút abba kell hagyni, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – mondta a honvédelmi miniszter pénteken Tatán, ahol a szlovák védelmi miniszterrel közösen meglátogatta az új technikai eszközökkel ellátott Klapka György 1. Páncélosdandárt és a kiképzésüket támogató szimulációs központot.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, az Ukrajnában dúló háború körülményei és eseményei értékelésében egyetért szlovák kollégájával. – Bármilyen vékony is az a hang, amit mi a kezdetek óta képviselünk, egyre erősebben és határozottabban kell mondani – fogalmazott. 

A politikus rámutatott: Szlovákia és Magyarország egyszerre tag az Európai Unióban és a NATO-ban, 

a legfontosabb azonban, hogy egymás szomszédjai, közös történelemmel, közös értékekkel és a lehető legszorosabb stratégiai partnerségben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Szlovákia bizalmát jelzi, hogy új harcászati repülőgépei megérkezéséig a magyar légierő biztosíthatja a szomszédos ország légterét.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter a Leopard 2A7, a PzH 2000, a Lynx és a Gidrán harceszközök bemutatóját követően hozzátette, a korszerű eszközök egy részét Magyarországon gyártják, így a védelmi ipar területén is közös gondolkodásra és együttműködésre nyílik tér.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter köszöntőjében kiemelte, nem helyes, ha az Európai Unióban csak egy nézőpont létezhet. Úgy vélte, a konfliktusok meghosszabbítása egyik országnak sem válik hasznára. Békére és nyugalomra van szükség ahhoz, hogy foglalkozni tudjunk a saját országaink fejlesztésével – mondta.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.