Ezt a fontos szabályt érdemes megtanítani a kisgyermekeknek a védelmük érdekében + videó

A szülők felelőssége is, hogy megértessék, mi a biztonságos és a nem biztonságos érintés közötti különbség.

2024. 02. 21. 8:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az úgynevezett bugyiszabály már egészen kicsi kortól segít a gyermekeknek a saját testi határaik megtartásában – fogalmazott Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus a közösségi oldalán, majd részletesen el is magyarázta, mit jelent és hogyan tudjuk a legkisebbeknek is megtanítani ezt a fontos szabályt.

– A lényeg, hogy az a terület, amit a bugyi, kisgatya takar, az intim terület. Persze mindezt a gyerekek nyelvén: ezeket a testrészeket ne mutogassa, és nem kell felfednie, ha nem szeretné. Nem kell hagynia, hogy bárki odanyúljon vagy megnézze – magyarázta, kiemelve:

ez az egyértelmű szabály segít, hogy a gyermeknek ne kelljen mérlegelnie, szabad-e játékból megmutatnia a nemi szervét vagy vajon ártó szándékkal közeledik-e hozzá egy másik felnőtt.

– Ha azt mondjuk neki, hogy vannak olyan emberek, akik ártó szándékkal közelednek felé, akkor azzal döntési helyzetbe kerül, hogy ő mérlegeljen, mi az, ami ártó vagy nem ártó szándék. A bugyiszabály megtanításával viszont a lényeget jegyzi meg: a bugyi alatti testrészekhez nem férhet hozzá más. Ez egy nagy könnyebbség egy kisgyermeknek – fejtette ki.

A szakember szerint fontos lenne, ha a bugyiszabályt a bölcsikben és az ovikban is megtanítanák a gyerekeknek. – Azt gondolom, ez igazán nem nagy dolog. Miért ne lehetne ez evidencia? – tette fel a kérdést, majd a pedagógusokat arra biztatta, nyugodtan tanítsák meg a gyerekeknek a bugyiszabályt. 
Bojti Andrea szerint kérjünk engedélyt a gyerektől, ha bekrémezzük, kitöröljük a fenekét. Ne hagyjuk csupaszon a strandon, és pláne ne osszunk meg róla meztelen képet.

A bugyiszabály fontosságára hívta fel a figyelmet Eker Tímea védőnő is, aki szintén azt hangsúlyozta: fontos, hogy már egészen kicsi kortól megtanítsuk a gyermekeket, hogy a pelusban, a bugyiban vagy az alsónadrágban lévő testrész nem olyan, amit más megérinthet vagy simogathat. Az csakis az övé, ő odanyúlhat, vizsgálhatja, ez az ő teste, és azonkívül, hogy anya vagy apa segít a tisztán tartásában, senki nem nyúlkálhat oda – fogalmazott a közösségi oldalán.

A védőnő szerint a szülők felelőssége is, hogy megtanítsák, mi a biztonságos és mi a nem biztonságos érintés.

Az úgynevezett bugyiszabály megértetéséhez azonban nem árt, ha a szülő maga is betart bizonyos szabályokat a gyermek testével kapcsolatban. – A gyermekünk popójának simogatása helyett a hátát, a vállát és a fejét simogassuk. Fontos rögzíteni magunkban, hogy a popsi nem egy olyan testrész, ahova a puszikat szokás adni, hanem helyette, ha jólesik a gyermeknek, akkor a pocakra, az arcára, a homlokára, a buksijára, a kezére adjuk – javasolta Eker Tímea.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.