Karácsony Gergely szerint is történelmi lépés a tarifareformról szóló döntés

Rövid sajtótájékoztatóban ismertette a holnap életbe lépő tarifarendszert a főpolgármester.

2024. 02. 29. 13:32
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. június 15. Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest főpolgármestere elmondta, a közgyűlés tegnap jóváhagyta azt a megállapodást, amelynek értelmében holnaptól új időszámítás kezdődik a budapesti és az agglomeráció közösségi közlekedésben. 

Ez egy történelmi lépés, és azt gondolom, hogy amit a március elsejétől életbe lépő rendszernek kézzelfogható előnyei lesznek az utazók számára is

– emelte ki a főpolgármester, majd kiemelte, március elseje után 8950 forintra csökken a Budapest bérlet ára, a diákoknak szóló vármegyebérlet, pedig pusztán 945 forintba fog kerülni. 

A főpolgármester emellett kiemelte, hogy Pest vármegye és Budapest egészére vonatkozóan a bevételeket a teljesítmény alapján fogják megosztani, emellett elmondta a korábban már sokak által szajkózott mondatokat, ami szerint véget ért az az időszak, amikor a főváros és a kormány késhegyre menő küzdelemben próbál megegyezni a költségek megosztásáról, és az állami támogatás mértékéről. 

Sokan azt hiszik, hogy ez az egyezség a főváros számára egy kiszámíthatatlanabb,  rosszabb helyzetet eredményez, azonban szeretném elmondani, hogy az említett megállapodás nagyságrendekkel biztonságosabb és jobb helyzetet biztosít a fővárosnak a közösségi közlekedés finanszírozása szempontjából, mert nem önkényes politikai alkudozásokon, hanem teljesen világos indikátorokon nyugszik

– emelte ki Karácsony, majd kifejtette, annak ellenére, hogy csökkennek a bérletárak, tovább nőhetnek a jegy és bérleteladásokból származó bevételek, hiszen egy olcsóbb terméket az emberek többsége szívesen vásárol meg. 

A főpolgármester lényegében megismételte azt, amit pár órával korábban a közlekedésért felelős miniszter, Lázár János is elmondott. Karácsony Gergely viszont a sajtótájékoztatóját Lázár Jánossal ellentétben rendkívül szűk körben tartotta meg, lapunk meghívást sem kapott az eseményre. Illetve miközben Lázár János építési és közlekedési miniszter másfél órán keresztül reagált élő adásban az újságírók kérdéseire, addig Karácsony Gergely élő adását azonnal leállították, amint befejezte a mondókáját. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Őrsi Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.