Példátlan büntetéssel sújtják holnaptól az autósokat, ez érinti a magyarokat is

Soha ilyen súlyos büntetést nem szabtak ki gyorshajtásért Ausztriában, mint ami pénteken lép majd életbe.

Forrás: Infostart2024. 02. 29. 17:25
null
Hegyeshalom, 2018. január 6. Jármûvek várakoznak 2018. január 6-án az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pont közelében, ahol a megnövekedett forgalom miatt hat kilométeres torlódás alakult ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha ilyen súlyos büntetést nem szabtak ki gyorshajtásért Ausztriában, mint ami pénteken lép majd életbe. Aki túllépi a sebességhatárt, nemcsak magas bírsággal vagy jogosítványának elkobzásával kell számolnia, hanem immár a járműtől is könnyes búcsút vehet – hívja fel a figyelmet az Infostart.

Az osztrák KRESZ legújabb módosítása ugyanis március elsején lép életbe. Az új szabályok szerint aki lakott területen legalább 80 km/órával túllépi a megengedett sebességet, az autóját azonnal elkobozhatják és el is árverezhetik. Ugyanez érvényes azokra is, akik az autópályán gyorsulnának, ők akkor bukják a kocsit, ha a megengedett sebességet 90 km/órával lépik túl, azaz legalább 220-szal repesztenek. 

A visszaesők ennél kevesebbért is megfizethetnek, ugyanis ha lakott területen óránként 60 kilométeres, azon kívül pedig a 70 kilométeres óránkénti sebességet, szintén bukják a kocsit. 

Ha az autó nem a gyorshajtó tulajdonában áll, a járművet legfeljebb 14 napra kivonják a forgalomból, míg a sofőrt élete végéig eltiltják a vezetéstől.

Itt jönnek képbe a magyar autósok, ugyanis a külföldi gyorshajtókra pontosan ugyanez a büntetés vár.

A szigorú fellépésre az osztrák kormány szerint azért volt szükség, mert elharapódzott a féktelen száguldozás, Karintiában például évente átlagosan mintegy 400 olyan esetet jegyeztek fel, amikor az új szabályok szerint el kellett volna kobozni a szabálysértő autóját.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.