Pikó András civil szervezetét jutalmazta Karácsony

A Heti Betevő Egyesület nyerte el az idei Év Fővárosi Civil Szervezete címet, csak éppen a főváros azt felejtette el megemlíteni, hogy az egyesület meghatározó embere Pikó András józsefvárosi polgármester. A politikus feleségével 2014 óta vezetik az egyesület VIII. kerületi szervezetét, így érthetetlen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szövetségesének érdekeltségét miért nem nyilvánította a szavazáson összeférhetetlennek. Nem ez az egyedüli eset, hogy baloldali politikusok hozzátartozójának civil szervezetei előnyhöz jutnak másokkal szemben.

2024. 02. 03. 17:00
KARÁCSONY Gergely; GY. NÉMETH Erzsébet; PIKÓ András
Budapest, 2019. szeptember 13. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt (j3), Gy. Németh Erzsébet, az ellenzék DK-s XVII. kerületi polgármesterjelöltje (j2) és Pikó András (j) az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét baráti civil egyesület lett az idei Év Fővárosi Civil Szervezete. A főváros közleményében azt írja: Karácsony Gergely főpolgármester 2024. január 26-án döntött arról, hogy 2024. február 1-je és 2025. február 1-je között a Heti Betevő Egyesület viselheti Az Év Fővárosi Civil Szervezete címet. A február 1-jei ünnepélyes díjátadón a Heti Betevő Egyesület a Városháza kulcsát, vagyis a vándordíjat a 2023-as Év Fővárosi Civil Szervezetétől, az Utcajogász Egyesülettől vehette át.

A fővárosi önkormányzat 2022-ben alapította Az Év Fővárosi Civil Szervezete díjat.

A díjjal a győztes civil szervezet tevékenységének elismeréseként egymillió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár, a nyertes egy éven keresztül használhatja saját kommunikációs anyagaiban, valamint sajtó- és médiamegjelenéseiben a címet. 

A 2021-ben a baloldali városvezetés által alapított Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált tagok rangsorolhatták a pályázó egyesületeket, majd a végső döntést, a legjobb tízet a főpolgármester bocsátotta online szavazásra. Ebből kiderült: Karácsony Gergely olyan egyesületet is engedett szavazásra, amelynek aktív tagja Pikó András józsefvárosi polgármester és felesége. Mi több: őket hirdették ki győztesnek. Egyébként a tavalyi győztes, az Utcajogász Egyesület ahhoz az Udvarhelyi Tesszához kötődik, aki Pikó kampányfőnöke és Részvételi Irodájának a vezetője egyben. Udvarhelyi és Pikó kapcsolata régmúltra tekint vissza, a civil aktivista „Közélet Iskolája” nevű aktivistaképzőjében a józsefvárosi polgármester kuratóriumi tag volt. 

A Karácsony-kabinetnél nem először fordul elő, hogy baráti civileket hoznak előnybe. 

Az első fővárosi közösségi költségvetés szavazásán abszolút győztes ötletként robbant be az „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek”. Minderre ötvenmillió forintot irányoztak elő Karácsonyék. A javaslat lényege, hogy fővárosi vagy kerületi tulajdonú, üresen álló ingatlanokat újítanának fel civil szervezeti segítséggel és az érintettek önkéntes munkájával, majd a kialakított lakásokat rászorulónak adnák bérbe. 

Az ötlet egyébként az Utcáról Lakásba Egyesülettől származik, amelynek társelnöke, Bende Anna, Józsefváros országgyűlési képviselőjének, Jámbor Andrásnak az élettársa. 

A beadott ötlet még akkor nyerte el az ötvenmillió forintos lehetőséget ,amikor még Jámbor András a főpolgármester közvetlen munkatársa volt. Igaz, akkor még a főváros tartotta magát ahhoz, hogy az ötletadó nem valósíthatja meg a beadott ötlet. 

Azóta a főváros ezen a kitételen változtatott, miután hosszú évekig fiókban állt az ötlet megvalósítása. A fővárosi önkormányzat a Magyar Nemzetnek közérdekű adatigénylésére küldött válaszában leírta: a Budapest honlapon és Budapesti Civil Bázis hírlevelében tették közzé a felhívást az ötlet megvalósítására a szervezeteknek. Az egyik győztes a Menhely Alapítvány lett, amelynek a kuratóriumi elnöke nem más, mint Győri Péter. Az elnök maga is VIII. kerületi polgármester szeretett volna lenni a 2018-as időközi választáson, akkor Sára Botond alpolgármester toronymagasan győzött vele szemben. Megemlítendő: Győri Péter akkori sajtófőnöke nem más, mint Pikó András volt. 

Egyértelműen látható a baloldali szervezetek összefonódása, akár a fővárosban, akár a VIII. kerületben az önkormányzat rendre előnyhöz juttatja a baráti egyesületeket,

mint például a Jámbor András élettársának érdekeltségét az Utcáról Lakásba Egyesületet, a szervezetnek a fővárossal és a VIII. kerületi önkormányzattal egyaránt van projektekben együttműködése.

Borítókép: Karácsony Gergely és Pikó András (Fotó: Balogh András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.