A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Soros újra a választások befolyásolására készülhet

A választások közeledtével a Soros-közeli civil szervezetek is elkezdtek készülni a kampányra. A hazai baloldalt is pénzelő Action for Democracy pályázatot hirdetett meg, amellyel NGO-kat készülnek támogatni. Az Origó szerint világos: a szervezet a pályázattal nyíltan ismét a közelgő választások befolyásolására készül, amire ezúttal Magyarország már a Szuverenitásvédelmi Hivatallal is tud válaszolni.

Forrás: Origó2024. 02. 20. 11:53
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dollárbaloldalt pénzelő Action for Democracy nyíltan az európai parlamenti választások befolyásolására készül – mutatott rá az Origó. Emlékeztetnek: a nemzeti szuverenitásvédelmi törvény – ami ellen a dollárbaloldal és a dollármédia oly agresszíven tiltakozott – éppen a guruló dollárok miatt készült.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nyílt pályázati felhívásokat tett közzé hivatalos oldalán az Action for Democracy, „Az Európai Unió polgárainak szavazati jogának erősítése” címmel. A kiírásban úgy definiálták magukat, mint „egy amerikai székhelyű nonprofit szervezetet, amely azokat a szereplőket támogatja, amelyek a demokráciák védelmében és újraépítésében járnak közre”.

Szavaik szerint egy olyan globális demokráciapárti, szolidaritási mozgalom kiépítésére és mozgósítására törekszenek, amely „elkötelezett a demokratikus értékek és intézmények előmozdítása és a világszerte egyre növekvő autokrácia fenyegetése ellen”. Mint írták, főként 

olyan „csatatérállamokban” törekednek demokratikus szereplők megerősítésére, mint Brazília, Magyarország, Olaszország vagy Lengyelország.

A felhívásból kiderült, hogy az említett pályázat olyan civil társadalmi szervezeteknek szól, amelyek a 2024-es európai parlamenti választásokkal összefüggésben az EU azon polgárait igyekeznek megszólítani, akik egy olyan uniós tagállamban élnek, amelynek nem állampolgárai.

Egy megbánt vallomás

Az Origó szerint érdemes felidézni, hogy pár napja leleplezhette magát az Action for Democracy vezetése, és ezért visszavonulót fújt, mivel egyik napról a másikra eltűnt a Korányi Dávid nevével fémjelzett szervezet információban gazdag honlapja. Bő egy héttel azután, hogy egy X-en közzétett videóban Korányi Dávid arról beszélt, hogy civil szervezeteken keresztül, de szándékosan a baloldalt támogatták magyar országgyűlési választásokon, és a tanácsadó testület vezetője, Kati Marton azt is bevallotta, hogy Soros György áll az eddig amerikai magyarok mikroadományainak hazudott pénzcsapok végén.

Emlékezetes az is, amikor 2022 augusztusában Márki-Zay Péter elszólta magát – vagy tudatosan tett említést arról –, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. 

Az Action for Democracy elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt. 

 A szervezeten keresztül nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros „makroadomány” duzzasztotta az MMM számláját.

Mindeközben – és azóta is – a Márki-Zay mögött álló ellenzéki pártok gyakorlatilag úgy tettek, mintha ott sem lettek volna a kampányban. 

Milliárdokkal duzzad a baloldal bankszámlája

Még az ügy kirobbanása után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok tavaly szeptemberi kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón közölte: kezdeményezik, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. A nemzetbiztonsági bizottság számára készült, nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy még annál is nagyobb összegek kerültek a dollárbaloldal kampányszervezeteinek számláira, mint amiről eddig tudni lehetett:

több mint hárommilliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból.

Kiderült, hogy a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál. Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Azonban tavaly júniusban aztán újabb elemekkel bővült a botrány: a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozta a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban. 

Célkeresztben a magyar szuverenitás

Szuverenitásunk megőrzése a legfontosabb feladattá vált – minderről Tuzson Bence beszélt a szuverenitásvédelmi törvény 2023. november 28-i vitájában. Az igazságügyi miniszter szerint a 2022-es választásokon bebizonyosodott, hogy nemzetközi erők be akarnak avatkozni a választásokba. A szuverenitás védelme napi szintű feladattá vált – tette hozzá. Tuzson arról is beszélt, hogy 

egy európai birodalmat akarnak létrehozni, ami veszélybe sodorja az alkotmányos önazonosságunkat, és mindezt nem hagyhatjuk.

Évek óta vannak kísérletek arra, hogy külföldi személyek és szervezetek befolyást szerezzenek Magyarországon. A kormány feladata annak megakadályozása, hogy külföldről pénzzel változtassák meg a magyar emberek akaratát, és ezt szolgálják a benyújtott törvényjavaslatok is.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.