Újabb baloldali képviselőt ítélhetnek el bűncselekmény miatt

Kiadta az Országgyűlés Gurmai Zita (MSZP) mentelmi jogát.

2024. 02. 26. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette az Országgyűlés az MSZP-s Gurmai Zita képviselő mentelmi jogát 158 igen, 52 nem szavazattal, tartózkodás nélkül csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. Mint azt a mentelmi bizottság elnöke, Hargitai János (KDNP) felszólalásában ismertette, két évvel ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatósága költségvetési csalás bűntettében nyomozott, járulékfizetési kötelezettséggel összefüggő dokumentumokat mint bizonyítási eszközöket kutattak fel egy VIII. kerületi épületben. 

Itt egy nagyobb tömeg jelent meg létrákkal, melyek segítségével bejutottak az épületbe, ahová később Gurmai Zita is megérkezett. A NAV dolgozói értesítették az ott jelen lévő parlamenti képviselőket arról, hogy mi zajlik a helyszínen, a képviselők és a tömeg azonban behatolt az épületbe. 

Lépésről lépésre haladtak bent, tolva a NAV dolgozóit „ameddig reccsent egy ajtó, törött egy üveg”, és megérkeztek a rendőrök. Polt Péter legfőbb ügyész levelében azt írta, hogy ennek az eseménynek tevőlegesen részese volt a szocialista képviselő.

A mentelmi bizottság ülésén Gurmai azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt, hanem csak a gyülekezési jogával élt, az ügy koncepciózus, de mégsem akar a mentelmi joga mögé bújni. Mint a korábbi hasonló ügyeknél, Hargitai János indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mellyel a bizottság kormánypárti tagjai egyetértettek, a szocialista, a momentumos és a DK-s tag viszont annak ellenére sem akarta felfüggeszteni Gurmai mentelmi jogát, hogy az érintett szocialista képviselő hajlandó volt lemondani arról. 

Az MSZP Varjuhoz és Fekete-Győrhöz hasonlítja Gurmait

Reagált a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésre pártja. Az MSZP közleményében arról panaszkodott, hogy szerintük Gurmai Zita ellen koncepciós per zajlik, ami egy ellenzéki képviselők megfélemlítését célzó sorozat része. Úgy vélték, a bűncselekmény gyanúja miatti mentelmi jog felfüggesztése azt üzeni Fekete-Győr András és Varju László után Gurmai Zitának is, hogy az ellenzéki parlamenti képviselőknek tartózkodniuk kell a politikai akcióktól, mert azoknak büntetőjogi következménye lehet. – A kormány nemcsak a Parlamentben, hanem azon kívül is radikálisan korlátozni kívánja képviselői jogosultságaikat éppúgy, mint állampolgári jogaikat. Nehéz azt is megmagyarázni, hogy miért csak két évvel a történtek után tett indítványt Polt Péter legfőbb ügyész – írták, hozzátéve: kiállnak Gurmai Zita mellett.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, 2022. február 21-én házkutatást tartottak a NAV nyomozói az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában. A NAV tavaly év elején indított nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A hatóság nyomozóit a szervezet adóigazgatási munkatársai értesítették bizonyos kétséget ébresztő körülményekről. A büntetőeljárásban szükségessé vált bizonyos okiratok felkutatása és lefoglalása, a nyomozók ezért keresték fel hétfőn az Oltalom Dankó utcai irodáit, helyiségeit.

Maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy 

Iványi Gáborék negyedmilliárdos tartozása a bérkifizetésekkel összefüggésben keletkezett, tehát az Oltalom nem fizette be munkavállalói után maradéktalanul a járulékot.

Ezzel viszont nemcsak a közkasszát érhette kár, hanem adott esetben az egyes alkalmazottakat is.

Borítókép: Gurmai Zita (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.