Drámain csökkennek a parkolóhelyek Budapesten, már a külvárosban is

Fővárosszintű problémává nőtte ki magát a parkolóhelyek drámai csökkenése. Eddig belső kerületi probléma volt a parkolóhelyhiány, mostanra a külső városrészekben sem tudják könnyen letenni autóikat a helyi lakosok. A baloldali vezetés sok esetben nem megoldja, hanem fokozza a problémát. Karácsony Gergely főpolgármester sorra hozza azokat a döntéseket, amelyek parkolóhely elvételével járnak.

2024. 03. 08. 5:41
20200916_zuglo_parkolas_3736_MK_ripost
20200916 Budapest Zuglói parkolás, parkolóóra, autók Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest külvárosi részein már ugyanolyan gond lett parkolóhelyet találni, mint a belvárosban. Az autósok egy része csak szabálytalanul tudja letenni gépjárművét, amivel akadályozza a többi autót. Mindez súlyos társadalmi feszültségeket vált ki a mindennapokban.

 

Az újpalotai lakótelepen elfogytak a parkolóhelyek

Cs. Németh Angéla DK-s polgármester az utóbbi négy évben nem tett azért semmit, hogy Budapest egyik legnagyobb lakótelepén újabb parkolóhelyek létesüljenek. Lehoczki Ádám, a Fidesz polgármesterjelöltje a közösségi oldalán rámutatott: vitathatatlan, hogy a panelházak építése óta sokkal több lett az autó, és az önkormányzatnak erre a megváltozott helyzetre megfelelő megoldást kell találnia.

Növényzet nélküli sártenger, nem zöldfelület. Sajnos ebből elég sok van. Használható parkolókat kell építeni a meglévő fák kivágása nélkül, és rendezett zöldfelületeket kell kialakítani. Az álláspontom az, hogy több parkolót kell építeni, természetesen fák kivágása nélkül

– osztotta meg jövőbeli terveit Lehoczki Ádám.

 

Egyre több a probléma a parkolással Újpesten is

Újpest–Káposztásmegyeren is egyre több gond merül fel a parkolással kapcsolatban. Ott is az okozza a problémát, hogy nő a gépjárművek száma és egyre kevesebb a parkolóhely. A városvezetés pedig elodázza a probléma megoldását.

A helyi csoportban a lakók arról számolnak be, sok esetben a szabálytalanság – például a zöldterületeken – parkolási helyhiány miatt következik be.

Többen jelezték, hogy a rosszul átgondolt fejlesztési koncepciók következtében parkolóhelyeket szüntettek, szüntetnek meg, pedig inkább jól átgondolt konstrukcióra lenne szükség úgy, hogy a fejlesztések megkönnyítsék az itt élő lakosok mindennapjait, beleértve a parkolást is.

 

Kispesti káosz

Kispesten az önkormányzat és a főváros közös kerékpárút-építési projektje miatt egy utcaszakaszon szüntették meg a parkolást, amiről a baloldali vezetés „elfelejtette” megkérdezni az ott élők véleményét. A lakók tiltakozása ellenére a főváros kitartott a terve mellett, hogy kerékpárút épüljön a Hunyadi utcába. Mindez legalább száz család életét nehezíti meg, akik csak a környező utcákban, több háztömbnyire tudnak majd parkolni, ha találnak helyet. A keskeny és forgalmas utcában buszok is járnak. Az utca egyik oldalán már korábban felszámolták a parkolási lehetőséget.

 

Józsefvárosban esélytelen parkolni

Józsefvárosban a Pikó András vezette baloldali önkormányzat rendre parkolóhelyek felszámolását valósítja meg, négy év alatt több százat szüntetett meg olyan belső kerületben, ahol korábban is parkolóhelyhiány volt a jellemző. Az önkormányzat hol utcákat alakít át, hol virágládának használt sittes konténereket tesz le a parkolóhelyekre.

Feltehetőleg a Karácsony Gergely főpolgármester által kiírt pályázat még növelni fogja a parkolóhelyek hiányát.

A főpolgármester ugyanis parkolóhelyekre építtetne új fedett kerékpártárolókat. A pályázatban kiemelték: előnyt jelent, ha parkolóhelyekre kerülnek a tárolók, ezzel is csökkentve a gépjárműveknek fenntartott helyek számát az adott kerületben. 

Nem az első eset, hogy a főváros baloldali vezetése szándékosan megpróbálja kijátszani egymás ellen a kerékpárosokat és az autósokat. A Nagykörúton több helyütt autósávra és parkolóhelyekre festették fel a kerékpársávokat. 

Úgy tudjuk, a kerékpártároló-pályázatra a szintén parkolási problémákkal küzdő Erzsébetváros is jelentkezett, miután levelet írtak a közös képviselőknek, hogy javasoljanak erre a célra helyszínt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Máté Krisztián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.