Káprázatos jelenség tűnik fel az égen, de az autósok nem fognak örülni

Március első napjaiban afrikai eredetű por érkezik hazánk fölé.

2024. 03. 02. 12:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március első napjaiban afrikai eredetű por érkezik hazánk fölé. Ez a tiszta égboltú térségekben elképesztően gyönyörű napfelkeltéket és naplementéket tartogat, az ország nagyobb részén azonban sokkal rosszabb következményekkel jár – írja a Bors.

Az év első nagy szaharai porkitörése éri el a Kárpát-medencét ezekben a napokban. Egy Földközi-tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon kavarja fel a port Észak-Afrika felett, ami hazánkba is eljut. A szél a következő napokban a Szahara homokjának felső rétegét felkapva,

több milliárd tonna homokot emel fel a sivatagból, majd szórja szét szerte a világon, többek között Magyarországon is.

A magasban fölénk áramló szaharai por több napon át fakóbbá teheti az égboltot. Továbbá a napkeltéket és a naplementéket narancsos árnyalattal színesíti meg. Számítani lehet arra is, hogy a por a csapadék miatt sárrá válik majd, és rátapad többek között az autókra.

Ami a hétvégét illeti, még ekkor is jelentős lesz a felettünk lévő por mennyisége, de ekkor főleg záporos csapadék jön, így kisebb területen, de még

előfordulhat újabb sáros eső, ami a közlekedésre is hatással lesz.

Nem pusztán koszos lesz tőle az autó, hanem előfordulhat, hogy romlanak a látási viszonyok, valamint megnő a féktávolság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.