Orbán Viktor: Mindannyiunk érdeke, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok túszává

A magyar miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján szólalt fel.

2024. 03. 21. 12:18
KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozója Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének  jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált, hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség első alkalommal megrendezett tanácskozásán Brüsszelben. A rendezvényen a világ vezetői azért gyűltek össze, hogy az atomenergia kiemelt szerepéről, az energiabiztonság megteremtéséről és a gazdasági fejlődés fellendítésével kapcsolatos globális kihívások kezeléséről beszéljenek. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Magyarország csaknem öt évtizede használja az atomenergiát, mely stabil alapot ad energiaellátásunk biztonsága érdekében. A megtermelt villamos energia felét az atomerőművünk biztosítja, amely a villamosenergia-igényünk harmadát fedezi.”

E tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, hogy nemcsak fenntartjuk a már meglévő kapacitásainkat, hanem többet fektetünk a nukleáris energiába, és hetven százalékra növeljük annak részesedését az országos villamosenergia-ellátásban. 

Orbán Viktor elmondta, hazánkban a jelenlegi állás szerint a következő évtized elején 2400 megawattnyi új kapacitás csatlakozik a hálózatra, mely lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük az évi három és fél milliárd köbméter földgáz importját. A miniszterelnök szavai szerint éves szén-dioxid-kibocsátásunk pedig tizenhétmillió tonnával csökken, ami másfélszer több mint a teljes magyarországi és közlekedési szektor kibocsátása, és másfélszer több mint amit az összes magyarországi erdőnk képes elnyelni.

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a geopolitikai nehézségektől függetlenül az atomenergia területén továbbra is széles körű nemzetközi, szakmai és tudományos együttműködés zajlik. Orbán Viktor elmonda, Oroszország tavaly az Egyesült Államok első számú uránszállítója lett, számos amerikai, német, francia, svéd, svájci, sőt osztrák alvállalkozó dolgozik együtt az orosz kivitelezőkkel a nukleáris bővítési projekten. 

Mindannyiunk érdeke, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok, képmutatás és ideológiai viták túszává

– emelte ki.

A csúcstalálkozó, Alexander De Croo belga miniszterelnök és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója társelnökletével az eddigi legmagasabb szintű találkozó, amely kizárólag az atomenergia témájával foglalkozik. A csúcstalálkozt azt követően rendezték meg 2024 március 21-én, hogy az atomenergia történelmi jelentőségű szerepet kapott az ENSZ 2023 decemberében, Dubajban megrendezett éghajlat-változási konferenciáján (COP28) elfogadott globális helyzetértékelésben, amely a többi alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrással együtt a nukleáris energia alkalmazásának felgyorsítására szólított fel. 

A konferencia lehetőséget biztosít a résztvevő országok állam- és kormányfőinek arra, hogy megosszák az atomenergiának a nettó nulla energiafelhasználás elérésében és a fenntartható fejlődés előmozdításában játszott kulcsfontosságú szerepéről alkotott elképzeléseiket, beleértve a benne rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázására irányuló nemzeti terveket is.

A NAÜ Atoms4NetZero kezdeményezésének elindítását követően a csúcstalálkozón szakértőkkel folytatott panelbeszélgetéseken mutatják be, hogy az innováció hogyan fokozza tovább az atomenergia versenyképességét, használhatóságát és fenntarthatóságát, valamint az atomenergia-projektek finanszírozása terén az egyenlő versenyfeltételek megteremtésének lehetőségeit és kihívásait.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (b) Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (k) társaságában az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. március 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.