Financial Times: Oroszország vált az Egyesült Államok első számú uránbeszállítójává

Oroszország vált tavaly az Egyesült Államok első számú uránbeszállítójává: szakértők úgy számolnak, hogy évi egymilliárd dollár körüli összeg lehet, amit az USA az oroszoknál költött el uránvásárlásra, ez az adat 2010 óta nem volt ilyen magas. Mindez azért különösen érdekes, mert eközben Washington azt kommunikálja, hogy meg kell szüntetni az Oroszországgal való kereskedelmet.

2024. 02. 06. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok az orosz–ukrán konfliktus miatt már betiltotta az Oroszországból származó olaj-, cseppfolyósítottföldgáz- és szénimportot, illetve arra törekszik, hogy felszámolja az Oroszországtól való függőségét a nukleáris üzemanyag beszerzése terén is. Ez utóbbi azonban a tervezettnél döcögősebben halad. 

Nem is csoda, hiszen az amerikai és európai atomerőművek ellátásához szükséges dúsított urán több mint egyötöde közvetlenül Oroszországból származik. 

Még inkább rávilágít, hogy mennyire kényes a helyzet, ha számba vesszük a volt szovjet utódállamokat is: a tengerentúlon működő atomerőművekhez felhasznált urán importjának csaknem fele ugyanis Oroszország mellett Kazahsztánból és Üzbegisztánból érkezik.

Keresik a „megbízhatót”

Az orosz „faktor” és Fukushima miatt egy ideig bizonytalanság övezte, milyen irányt vesz az USA energiapolitikája, de látva napjaink energiaválságát és a klímapolitikai kihívásokat, Washington decemberben – 21 országhoz, köztük Franciaországhoz és Japánhoz hasonlóan – csatlakozott ahhoz a vállaláshoz, hogy 2050-ig megháromszorozzák a nukleáris kapacitást.

A Nucnet atomipari szakportál cikke szerint az amerikai Energiaügyi Minisztérium atomenergiáért felelős helyettes államtitkára elsődleges feladatának tekinti egy „megbízható” ellátási lánc kiépítését. Azt azonban Kathryn Huff is elismerte, hogy ez a folyamat legalább három-négy évig eltart. Elmondta, hogy az Egyesült Államok globális vezető szerepének újjáépítése érdekében azokat az intézkedéseket helyezik előtérbe, amelyek a meglévő telephelyek fenntartására fókuszálnak, az új generációs atomerőművek telepítését és a nukleárisüzemanyag-ciklus biztonságát célozzák, valamint a nukleáris együttműködést segítik elő.

 

Furcsa felmentés

A Financial Times e témával foglalkozó cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai képviselőház elfogadott ugyan egy törvényjavaslatot, amely az Oroszországból származó urántermékek importjának betiltására vonatkozik, ám „felmentést” kaptak azok az anyagok, amelyekből nem áll rendelkezésre 2028-ig elegendő készlet. Hozzáteszik: az USA kormánya szorosan együttműködik az egyesült államokbeli, a francia és más nukleáris ipari partnerekkel, hogy felgyorsítsa a beszállítói lánchoz kapcsolódó, kapacitásbővítést célzó beruházásokat. 

Annak érdekében pedig, hogy Oroszország monopolhelyzetét csökkentsék, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma társfinanszírozással támogatja az SMR reaktorokhoz szükséges üzemanyag előállítására vonatkozó projektet.

Tavaly jött a rekord

Látszólag tehát az Egyesült Államok mindent elkövet az orosz függőség megszüntetéséért, s törekvésének az Európai Unióban is vannak követői, hiszen egyes tagországok azt szorgalmazzák, hogy az EU szankcionálja a nukleáris együttműködést Oroszországgal. 

Az amerikai politikában ugyanakkor a szavak és a tettek a jelek szerint nem fedik egymást. A Financial Times minapi cikke is utal arra a közelmúltban publikált statisztikára, miszerint tavaly Oroszország vált az Egyesült Államok első számú uránbeszállítójává. 

Szakértők úgy számolnak, hogy évi egymilliárd dollár körüli összeg lehet, amit az Egyesült Államok Oroszországban költött el uránvásárlásra. 2010 óta nem volt ilyen magas ez az összeg, miközben a Washington meghirdette az orosz függetlenedés politikáját a nukleáris ágazatban. 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.