Niger az uránpiac óriása, de a nagyhatalmi vetélkedés áldozata

Meghatározó szerepet tölt be a világ uránpiacán Niger – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából, amely azt is megvizsgálta, milyen szerepet tölt be az ország életében az urán.

2024. 01. 05. 5:30
Niger, urán, uránbánya, bányászat AFP
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csak világgazdasági súlyát tekintve kicsiny nyugat-afrikai Niger területe csaknem 1,27 millió négyzetkilométer, Magyarországnál majdnem 14-szer nagyobb, és a régió legnagyobb tengerpart nélküli országa. A lakosság száma mindössze 25 millió fő, népsűrűsége alacsony, ám ez utóbbi annak is köszönhető, hogy az ország négyötöde a Szaharában fekszik. A főként déli és nyugati országrészben élő népesség jellemzően muszlim vallású és rendkívül szerény körülmények között él – írja tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Niger, urán, kitermelés
Az ország uránbányái kapcsán azonban ma már nemcsak a korábbi gyarmattartót és Spanyolországot lehet megemlíteni (Fotó: AFP)

Az ország vásárlóerő paritáson mért egy főre eső GDP-je a Világbank statisztikái szerint nagyjából 1200 és 1500 USD körül mozog, de ez legkevésbé sem adhat hű képet a valós gazdasági fejlettségről, ugyanis a térség országairól nem készül olyan pontos statisztika semmilyen értelemben, mint Európában. Alapvetően a gyarmati múlt lenyomatai, a földrajzi elzártság, a sivatagos domborzati viszonyok, az alacsony írástudási arány, a magas termékenységi ráta és a dzsihadista lázadások miatt, Nigert a világ legszegényebb országai között tartjuk nyilván, viszont a világ tíz legfontosabb uránkitermelő országának egyike.

A legnagyobb kitermelők között domináns egyébként Kazahsztán, és egymaga a világpiaci kínálat 43 százalékát adja, a második Kanada 15 százalékkal, a harmadik pedig Namíbia 11 százalékkal. A World Nuclear Association 2022-es adatai szerint Niger a hetedik legnagyobb szereplő és teljes kitermelés több mint négy százalékát adja. Az uránt egyébként 1957-ben a francia Bureau de Recherches Geologiques et Minières (BRGM) fedezte fel a nigeri Azelikben, amikor réz után kutatott. A gyarmati múlt miatt (is) kezdetektől meghatározó az urán kitermelésében a francia befolyás.

A volt gyarmattartó nem csak az értéklánc végén jelenik meg, ugyanis a francia állami tulajdonú Orano bányászati üzemet működtet az ország északi részében. Ugyan a francia atomerőművekben a felhasznált urán kevesebb mint tíz százaléka származik Nigerből, azonban arányaiban ez mégis jelentős függőségnek tekinthető. Fontos még hangsúlyozni, hogy az Arlit környéki bányák 2022-ben az Európai Unió teljes uránimportjának negyedét adták – jegyzi meg az Oeconomus tanulmánya.

Az ország uránbányái kapcsán azonban ma már nemcsak a korábbi gyarmattartót és Spanyolországot lehet megemlíteni, hanem Kínát is. 2007-ben az állami tulajdonú China National Nuclear Corporation (CNNC) közös vállalatot alapított a nigeri kormánnyal az ország közepén található Azelik uránbánya továbbfejlesztésére. A CNNC a projekt 37,2 százalékát birtokolja, további csaknem negyede pedig a ZXJOY Invest kínai befektetési vállalkozásé, legalábbbis a hongkongi tőzsdén 2010-ben benyújtott bejelentés szerint. 

A Kreml sokféleképpen kapcsolódik az urán piacához és az utóbbi időszak nigeri politikai eseményeihez. 

Abban az esetben, ha a nyugat-afrikai ország „közelebb” kerül Oroszországhoz, akkor az urán piacán és az atomenergia tekintetében biztosan növekedne a világpiaci koncentráció,

lényegében Niger az orosz, illetve posztszovjet tagállamok kapnának a jelenleginél is nagyobb hangsúlyt. Oroszország egyébként a hatodik legnagyobb uránkitermelő, ám az igazi piaci erejük nem ebben, hanem az urándúsításban rejlik. 

Borítókép: Uránbányászat Nigerben (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.