Orvosok, cégvezetők is benne voltak a hétszázmilliós „cipős ügyben” + videó

Több mint 700 millió forinthoz jutott öt éven belül az a győri cég, amely gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalásban érintett. A két cégvezetőt és a velük kapcsolatban álló két orvost a győri nyomozók múlt héten fogták el, így összesen már hatvan gyanúsítottja van az ügycsoportnak. Még 2022 őszén indult eljárás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatban. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést.

Forrás: Kisalföld2024. 03. 08. 17:50
bíró kalapács bíróság
Illusztráció (Fotó: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodán (KR NNI) túl több vármegyében is folynak eljárások. Az egyes nyomozócsoportok az NVSZ-szel közösen gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportál.

A rendőrségnél lévő egyik ilyen ügynek egy győri cég áll a középpontjában.

 Ez a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglakozó kft. a gyanú szerint 2017 és 2022 között több mint 16 ezer olyan gyógyterméket gyártott, amik után jogosultalanul igényelte vissza az állami támogatást, és ezáltal több mint 700 millió forintos haszonra tett szert. A gyógyászati segédeszközök nagy része gyógycipő volt, és olyanoknak írták fel, akik arra nem is voltak jogosultak.

– írták.

A vényeken szereplők nagy része idősotthonok lakója volt, vagy fogyatékkal élő ember, aki szociális intézményben élt. Az adataikat az intézetek személyzete a cég képviselőinek adta át, majd a kft.-vel kapcsolatban álló ortopéd orvosok írták fel részükre a gyógyászati terméket.

A cég két ügyvezetője és a kft.-vel kapcsolatban álló két orvos elfogására a győri nyomozók akciót szerveztek. Február 28-án egyszerre 24 rendőr hajtott végre elfogásokat és kutatásokat, összesen hat helyszínen, köztük a cég két telephelyén. A Győr-Moson-Sopron vármegyei rendőrök mellett az akcióban részt vettek az NNI nyomozói és az NVSZ munkatársai is. Ennek során lefoglaltak több zsáknyi iratot – köztük vényeket, ambuláns lapokat és felírási igazolásokat, pénztárbizonylatokat, nyugtákat – telefonokat, de még laptopok és asztali számítógépek több mint egy terrabájtnyi adatait is.

A két férfit és a két nőt a győri nyomozók előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, valamint személyes adattal való visszaélés miatt kell felelniük. Mindegyikük szabadlábon védekezik.

A győri céggel kapcsolatos eljárás tovább folytatódik, és nem kizárt, hogy a gyanúsítottak száma is bővülni fog – olvasható az oldalon.

Az ügycsoportnak összességében jelenleg hatvan gyanúsítottja van: 25 orvos, húsz cégvezető, tíz alkalmazott és öt orvosi asszisztens. Az eddigi – gyanúsításokban szereplő – összesített kárösszeg meghaladja a 3,5 milliárd forintot.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.