Saját építésű tengeralattjáróval akart eljutni az északi sarkkörig egy dunakeszi férfi

A történetet Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg a közösségi oldalán.

2024. 03. 03. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dunakeszitől a sarkkörig! Magyarország első, egyszemélyes tengeralattjáróját Forintos Gyula – dunakeszi lakos – saját kertjében építette 1989-ben. A jármű sikeresen vizsgázott hazai vizeken, majd 1991-ben Hamburgban is – osztotta meg a történetet Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán. 

A térség országgyűlési képviselője közölte, hogy műszaki hiba miatt 1991-ben a tengeralattjárót hazahozták és szétszerelték, így többet nem merülhetett. 

– Ezt követően Forintos Gyula egy sokkal nagyobb vállalkozásba kezdett és egy 20 méteres, 20 tonnás, ötfős járművet tervezett, a Polaris 2-t. Célja az volt, hogy 14 ezer mérföldes és hat hónapos utat tegyen meg, eljutva az északi mágneses sarokig

– tette hozzá.

Tuzson Bence jelezte, hogy a munkálatokkal 2009-re végeztek, a kivitelezést a bátorterenyei vasgyárban végezték, azonban vízre viszont sosem szállt, mivel a tervezőnek azóta is nyoma veszett, a tengeralattjáró pedig Vámosszabadiban, egy teherfuvarozó telepen található.

Borítókép: Forintos Gyula az első tengeralattjárójával (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.