Több év börtönt kaptak a Gellért-hegyi rablóbanda tagjai!

A fiatalkorú elkövetők még 2019 végén airsoft fegyverrel, illetve egyszer kést is használva követték el a bűncselekményeket a XI. kerületben.

Forrás: MTI2024. 03. 04. 16:48
Budapest, 2022. március 21. Külföldi turisták a Gellért-hegy oldalában vezetõ jelzett turistaúton, a Gellért Hotel és Gyógyfürdõ 1912-1918-ban épült szecessziós stílusú épülete közelében, tavaszi napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen 2-3 éves börtönbüntetéseket szabott ki a fiatalkorúakból álló Gellért-hegyi rablóbanda ügyében a Fővárosi Törvényszék hétfőn – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

Az eljárás adatai szerint a fiatalkorú elkövetők 2019 november–decemberben airsoft fegyverrel, illetve egyszer kést is használva követték el a bűncselekményeket a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

Az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2023 májusában mind az öt vádlott bűnösségét kimondta, és egy év négy hónap, illetve két év nyolc hónap közötti, részben felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ügyészi, védői és vádlotti fellebbezések folytán került az ügy másodfokra.

Hétfőn a törvényszék megváltoztatta az elsőfokú döntést, és jogerős ítéletében három vádlottnál súlyosította, kettőnél enyhítette a kiszabott büntetéseket.

Az elsőrendű vádlottat három év hat hónap, a másodrendűt három év négy hónap, a harmadrendűt két év kilenc hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, a negyed- és ötödrendűnél – a kiszabott szabadságvesztés mértékét változatlanul hagyva – a próbaidő tartamát négy, illetve két évre enyhítette.

A törvényszék rámutatott arra, hogy a másodfokon kiszabott büntetés mértéke nemcsak a terheltek számára bír visszatartó erővel, hanem megfelelően szolgálja az általános megelőzés céljait is – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció. Turisták a Gellért-hegy oldalában vezető jelzett turistaúton, a Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1912–1918-ban épült szecessziós stílusú épülete közelében, tavaszi napsütésben (Fotó:MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.