Trükközik a választások előtt a pécsi baloldal

Pécs baloldali polgármesterét, Péterffy Attilát 2019 után ismét Gyurcsány Ferenc indítja polgármesternek, mindezt egy álcivil, valójában politikai szerveződés mögé bújva. Azonban, ha Pécs baloldali vezetéséről van szó, nincs új a nap alatt: Péterffy Attila regnálását sorozatos botrányok kísérték.

Forrás: Bama2024. 03. 14. 19:09
PÉTERFFY Attila
Pécs, 2023. november 29. Péterffy Attila polgármester beszédet mond a világörökség részét képezõ pécsi ókeresztény síremlékeket érintõ, csaknem egymilliárd forintos európai uniós és kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztési program záróeseményén a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban 2023. november 29-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába van jelenleg kampányidőszak, hiába közeledik az önkormányzati választás, úgy tűnik, Péterffy Attila, Pécs baloldali polgármestere nem tud leállni a botrányok halmozásával. Ezúttal azonban dupla trükkel próbálkozik a pécsi Péterffy–Gyurcsány-koalíció – hívta fel a figyelmet a Baranya vármegyei hírportál (Bama).

A hírportál szerint a polgármester hitelessége már csak azért is erősen megkérdőjelezhető, mert információik szerint 

annak idején a nemzeti oldalnál is házalt saját magával, csakhogy a jobboldalon visszautasították a politikust.

Mint írták, idén is a függetlenség álcája mögé bújva próbálják Gyurcsányék pozícióhoz juttatni a baloldali politikust, hogy később egy szűk elit kerülhessen közel a városi kasszához. A lap felidézte: 2019-ben ehhez a Mellár Tamás által akkoriban vezetett Mindenki Pécsért Egyesületet használták fel, 

de Péterffyt a megválasztása után aztán a saját egyesülete sem tűrte meg, gyakorlatilag egyszerűen kirúgták az antidemokratikus módszerei miatt. 

Ezután került képbe a Pécs Jövője Egyesület, amely névadója lett az MSZP–DK-s uralom alatt álló városvezető koalíciónak. Az egyesület élére 2022-ben, a baloldal által elbukott parlamenti választás után került az a Bodnár Imre ügyvéd, aki még MSZP-s képviselő-jelöltséggel is próbálkozott – sikertelenül. 

Bodnárra a hírportál szerint jellemző, hogy a fideszeseket ellenségeinek tekinti, ennek megfelelően például az önkormányzati lapban egész oldalas hirdetést jelentetett meg, amiben a Pécs Jövője Frakciószövetség nevében az előző városvezetést szidta a csúsztatásokkal hemzsegő támadásában. A képlet, a trükk tehát megvan: 

Péterffynek Gyurcsány jelöltjeként ismét civil szervezet mögé kell bújni, csakhogy a Pécs Jővője Egyesület erre valamiért mégsem alkalmas

– mutatott rá a Bama.

Az elmúlt években félmilliárdba kerülő önkormányzati lap baloldali főszerkesztője ugyan ezt a körülményt észre sem vette, pedig ők lehettek jelen Péterffy szűkkörű „sajtóbeszélgetésén”, amelyen bejelentették, hogy egy jogilag másik egyesület, a Pécs Jövőéért Egyesület indítja Péterffyt és politikus barátait a választáson.

A lap felidézte: nemrég kiderült, hogy Péterffy belsős, baráti ügyvédkörével állt kapcsolatban az az ügyvédnő, aki ellen – forrásaink szerint 200 milliós értékben elkövetett – csalás gyanúja miatt indult nyomozás, és a polgármester háttérszervezete körül gyanús mozgások kezdődtek. 

 A néhány betű eltéréstől eltekintve szinte ugyanaz a neve a két szervezetnek, de még a céljaik is hasonlóak, éppúgy Bodnár mindkettőnek az elnöke.

Miután a Péterffy által is támogatott Márki-Zay Péter bukott baloldali miniszterelnök-jelölt elárulta, hogy amerikai pénzek érkeztek a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányára, a nemzetbiztonsági szolgálatok kiderítették, hogy közel négymilliárd forintnyi dollárt kaptak különböző amerikai és svájci szervezetektől a baloldalon. A Mindenki Magyarországa Mozgalomnak jelentős pécsi kapcsolatai vannak, hiszen Baranyából Mellár Tamás a mozgalom egyik alapítója, s bár Péterffy eddig tagadta, hogy kapott volna külföldi pénzt, ezt az állítást már korábban is kétségbe vonták.

A fentiek után a Bama szerint nagy kérdés, mi szükség lehet arra, hogy 

egy – elvileg – pénzügyileg és jogilag is megfelelően működő szervezetből ugyanazok a személyek még egy, teljesen hasonlót létrehozzanak, hacsak nem az, hogy valamit szeretnének elrejteni a nyilvánosság elől?  

 

Sorozatos botrányok a pécsi baloldalon

Ha Pécs baloldali vezetéséről van szó, nincs új a nap alatt. Emlékezetes, mikor még 2022 nyarán indítottak bűnügyi nyomozást, miután kiderült, a gyanú szerint valakik pénzért adtak ki önkormányzati bérleményeket illegálisan. Bár az ügyészség még senkit nem gyanúsított meg, a baloldali önkormányzat vesztegetési botránya súlyos, rendszerszintű problémákat vet fel. Nem kizárt, hogy a lakásmutyi ügyében a bérlakások körüli lehetséges gazdasági visszaéléseket is górcső alá veszik. 

Tavaly novemberben pedig Ruzsa Csaba alpolgármesterről kiderült, törvénytelenül zsebelt be 40 millió forintot: másfél éven keresztül vett fel havonta fizetést egy cégtől, miközben kapta az 1,4 milliós önkormányzati bérét is, mindezt úgy, hogy ezt a törvény tiltja. Az ellenzéki képviselőket pedig megfenyegették, hogy ha nem szállnak le az ügyről, lejárató kampányt indítanak ellenük.

Emlékezetes az is, amikor a kampányidőszak beköszöntével Péterffy a becsületességével próbált kérkedni: megosztotta vagyonnyilatkozatát. Bár azt próbálta sugallni, mintha a vagyona apadt volna, azonban elfelejtette megemlíteni, hogy csupán az aranyrúdjaival tízmilliókat kaszált.

Borítókép: Péterffy Attila (MTI/Vasvári Tamás) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.