Hiteles példaképek, akik a kihívások ellenére is nagyot tudtak alkotni

Újabb kötetet mutatott be a Kopp Mária Intézet a sikeres és a saját sorsukat befolyásoló romákról.

2024. 04. 10. 10:33
KINCS
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a cél vezérelt minket, hogy olyan roma férfiakat mutassunk be, akiket példaként tudunk állítani

– fogalmazott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) új, Sorsformálók című kötetének bemutatóján a szervezet elnöke. Fűrész Tünde elárulta, a romák helyzete az elmúlt évtizedben sokat javult, 2010-hez képest másfélszer annyi roma származású személyt foglalkoztatnak hazánkban, ennek következményeként pedig rohamosan csökken a szegénységben élők száma.

A KINCS vezetője elmondta, az otthonteremtési kedvezménynek és a biztos megélhetésnek köszönhetően mostanra felére csökkent a túlzsúfolt lakásokban élő romák száma. 

A romák és roma honfitársaink értékes tagjai a társadalmunknak, akikre fontos erőforrásokként tekintünk

– zárta beszédét Fűrész Tünde. 

A rendezvény megnyitóján Sztojka Attila kormánybiztos egy videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket, ugyanis a parlament ülése miatt nem tudott részt venni az eseményen. 

Örömmel és büszkeséggel tölthet el, hogy szerepelhetek a Sorsformálók című könyvben

– emelte ki a politikus, majd hozzátette, sokan el akarják ferdíteni az elmúlt tíz évben a romák integrációjával kapcsolatban elért eredményeket.

Azonban mi tudjuk, hogy honnan indultunk, mit értünk el mostanáig és hova tartunk a jövőben

– mondta el Sztojka Attila, akit Antal Istvánnak, a KINCS elnöki tanácsadójának, a kötet szerkesztőjének, a Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetség Programjának vezetőjének felszólalása követett. 

Az elnöki tanácsadó kiemelte, kulcsfontosságú, hogy az elkövetkezendő generációkat motiválja a most megjelenő kötet, ugyanis hatalmas kihívásokkal szembesülnek a roma fiatalok, különösen a fiatal fiúk, akik már az oktatásban is nagyobb kihívások elé vannak állítva, ugyanis a körükben jóval nagyobb a lemorzsolódás aránya.  

Kevés hiteles, az értékeket és kultúrát képviselő példaképe van a roma fiataloknak, ezen hivatott javítani a most bemutatott kötet

– jelentette ki Antal István, aki elmondta, olyan személyeket választottak ki a könyv szerkesztésekor, akik korábban egy kötetben se szerepeltek, és a maguk szakterületén komoly eredményeket tudtak elérni a származásuktól függetlenül, mindeközben pedig képesek voltak hitelesek maradni. 

Borítókép: Illusztráci (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.