Börtön a drogos gázolónak, áldozata belehalt a sérülésekbe

Hiába fellebezett, a bíróság azt is számba vette, hogy az elkövető több alkalommal volt már büntetve, többszörösen megszegte a KRESZ előírásait, és a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

2024. 04. 10. 9:32
A motoros az árokba hajtott a baleset után Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kábítószer-fogyasztás miatt korábban már büntetett, a történtek idején végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló 34 éves nagykanizsai férfi 2021. augusztus 14-én délután ismeretlen személytől kokaint szerzett, majd a drog elfogyasztása után Reanult típusú személyautójával útnak indult – írja a Zala vármegyei hírportál, a Zaol.hu. Fél öt körül Garabonc irányából Nagyrada felé tartott, egy több személygépkocsiból álló járműsort kezdett előzni, áttért a bal oldali sávba, de nem tartott kellő távolságot az előtte haladó, és a járművek előzését már korábban megkezdő, zalaegerszegi férfi vezette motorkerékpár mögött, emiatt 

gépjárműve nekiütközött a motorkerékpár hátsó kerekének. Ettől a motoros kibillent egyensúlyából, leesett a motorról, és csúszás közben bukósisakja a személygépkocsi kerekének ütközött, majd a férfi a vízelvezető árokba zuhant. 

Közben az úttesten imbolygó motor ismét nekiütközött a Renault-nak, majd 82 méterrel odébb az út menti az árokba csapódott. A balesetet követően a Renault-t vezető férfi anélkül, hogy meggyőződött volna arról, megsérült-e a motoros, segítségnyújtásra szorul-e, elhajtott, majd Zalaegerszegre ment, ahol rendőr-főkapitányság közelében egy parkolóban állította le autóját, és gyalog elindult a városba. Három órával később a rendőrök egy áruház parkolójában találtak rá, ahol a földön feküdt és összefüggéstelenül beszélt. 

A súlyosan sérült motorost a mentők kórházba szállították, de több hónapos orvosi kezelése ellenére 2022. január 24-én elhunyt, halála és a baleset között ok-okozati összefüggés áll fenn.

A Nagykanizsai Járásbíróság 2023. november 21-én hozott ítéletében a férfit bűnösnek mondta ki bódult állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, valamint kábítószer birtoklás vétségében, ezért halmazati büntetésül hat év börtönbüntetésre ítélte. Emellett ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és 2021. augusztus 25-től számítva hét évre a közúti járművezetéstől is. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerését, csekély nyomatékkal az időmúlást, illetve azt, hogy személyiségzavarban szenved. Súlyosítóként vette számba, hogy több alkalommal volt már büntetve, többszörösen megszegte a KRESZ előírásait, és a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Ez utóbbi miatt a férfinak egy korábban kiszabott tíz hónapos fogházbüntetését is le kell töltenie.

Az ítélet ellen a vádlott és a védője fellebbezett. Erre tekintettel az ügyben az egerszegi törvényszéken született meg a jogerős döntés: az első fokon hozott ítéletet helybenhagyták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.