Budavári botrányok: Karácsonynak kellett közbenjárnia Gyurcsánynál V. Naszályi miatt

Az I. kerületben az elmúlt időszakban több zűrös ügy is napvilágot látott. Az önkormányzat jövőjéről Gelencsér Ferencet kérdezte az Index, aki a 2019-es önkormányzati választáson az 5. számú egyéni választókerületben szerzett mandátumot az önkormányzati választáson a baloldali pártok színeiben, és a kerület alpolgármestere is volt. A Momentum politikusa kiemelte, hogy a várfal továbbra is veszélyes állapotban van, és ez jól mutatja: vannak olyan ügyek, ahol nincs helye pártok közötti vitának.

Forrás: Index2024. 04. 16. 21:38
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2023. június 28. Váradiné Naszályi Márta (PM), az I. kerület polgármestere a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerület első komoly problémás ügye tavaly derült ki: október közepén a rendőrség vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt indított büntetőeljárást, miután a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa azzal vádolta meg V. Naszályi Mártát, az I. kerület polgármesterét, hogy védelmi pénzt kért tőle – emlékeztetett az Index. Hozzátették: arra is fény derült, hogy az I. kerület Budavári Önkormányzat tavaly kötött egy biztonságtechnikai szerződést szoftverek beszerzéséről, illetve karbantartásáról. A szakértők szerint ebben a havi szolgáltatás is meglepő, de a hasonló feltételekre vonatkozó árajánlat alapján a szerződés jelentősen túlárazott lehetett.

 

Más kerületekben van jó példa V. Naszályi Márta számára

Gelencsér Ferenc úgy gondolja, hogy az országos politika – szerinte helytelenül – leszivárog a települési politikába. Az országgyűlési képviselő szerint ennek ellenére Budapesten vannak kiváló példák arra, miként válhat valaki polgármesterként minden kerületi lakó városvezetőjévé, párthovatartozástól függetlenül. Az országgyűlési képviselő azonban úgy gondolja, az I. kerület nem ilyen, mivel sokszor úgy tűnhet, hogy 

a polgármester nem ismeri a kerület szociokulturális összetételét, nem a budaiaknak, nem a budaiakért politizál.

Gelencsér Ferenc szerint ennek egyik legerősebb bizonyítéka a vári lakások körül kialakult végtelenül káros és elhúzódó politikai vita. Az olykor generációk óta itt élő polgárok jogosan várták, hogy az otthonaik, amelyek kimaradtak a kilencvenes évek privatizációjából, végre magántulajdonba kerülhessenek – mondta. Hozzátette: „óriási tévedés, hogy a várban csak NER-lovagok élnek. Az itt élő több mint kétezer fő között valóban feltűnik Bayer Zsolt, Rákay Philip vagy épp Palkovics László, azonban a lakosság túlnyomó részének semmi köze a NER-hez, mindazonáltal erős polgári öntudattal bírnak.”

A Momentum politikusa úgy véli, hogy a jelenlegi kerületvezetés mentalitásából hiányzik az, hogy a baloldali pártok partnerként és ne riválisként tekintsenek egymásra. Egy hatpárti koalíciót összetartani rendkívül nehéz feladat. Ennek a hat pártnak, főleg helyi szinteken, olykor markánsabb ideológiai különbségeik vannak, mint a vezetői szinteken. Éppen ezért a rendszeres eszmecsere elengedhetetlen és nem megspórolható politikai aprómunka – mutatott rá Gelencsér Ferenc.

 

A Momentum továbbra is támogatja V. Naszályi Mártát

„Amikor 2022-ben az Országgyűlésben folytattam a munkámat, egy 9-5 arányú, ellenzéki többségű testülettől búcsúztam el. Tény: a 2022-es választási vereséget követő apátiában az időközi választást a kerületben az ellenzék elvesztette – összegezte Gelencsér Ferenc, majd kiemelte:

erőből, egymásra figyelés nélkül pedig csak ideig-óráig lehet politizálni. Ennek az eredményét láthatjuk az utóbbi másfél évben.

Ennek ellenére a Momentum logója a jelenlegi polgármester mellett lesz, a megállapodás elérése azonban rendkívüli nehézségekbe ütközött. „A négy párt (DK–LMP–Momentum–MSZP) többször próbálta egy konszenzusosan elfogadott megállapodástervezetbe bevonni 5. jelölő szervezetként a Párbeszédet, de e téren falakba ütköztünk” – mondta az országgyűlési képviselő. Hozzátette: a Momentumnak aggodalmai vannak a tekintetben, hogy ez végül ahhoz vezethet, hogy nem lesz teljes egység az induláskor. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha valamelyik jelölőszervezet úgy érzi, méltatlan pozícióba került. A Momentum nem tervez más jelöltet indítani.

 

V. Naszályi Márta sorsáról döntött Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely

A portál értesülése szerint 

a napokban külön egyeztetett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely V. Naszályi Márta jövőjéről.

Gelencsér Ferenc ezt nem tudta megerősíteni, de az Index úgy tudja, végül született megállapodás.

Nagyon rezgett a léc V. Naszályi Mártának, egyszerűen többen látják már, hogy alkalmatlan

– mondta a portál informátora, aki szerint Karácsony Gergely kellett ahhoz, hogy a polgármester támogatása mögött valamilyen konszenzus kialakuljon.

A pártok megállapodtak a képviselőjelöltek személyéről és a listáról. A pártok azt képviselték, hogy a polgármester ne kapjon helyet a listán, és a Párbeszéd sem indíthatott volna egyéniben jelöltet. Ezt írta felül a Gyurcsány–Karácsony-megállapodás, így az LMP-től elvették a körzetét, és ki is szálltak az összefogásból. Végül a körzetet a Párbeszéd kapta – írták meg értesüléseiket.

 

Rengeteg a botrány V. Naszályi Márta körül

Gelencsér Ferenc élesen értékelte, hogy a sorozatos botrányok hogyan köthetők V. Naszályi Mártához. A Momentum politikusa szerint a választók a hírekből tájékozódva kialakítanak egy percepciót a politikusokról, attól függetlenül, hogy azok igazak-e vagy sem. Nem haszontalan, ha a politikusról az a nézet alakul ki, hogy integratív, van víziója és ért ahhoz, amit csinál. Egy polgármestert erősíteni tudnak a különböző fejlesztések és a kerületben lévő általános rend és tisztaság érzete, hiszen végül is a választópolgárok azért választanak meg egy városvezetőt, hogy a lakókörnyezetük rendezett legyen – mondta.

Gelencsér Ferenc a fejlesztésekre példaként említette a Vérmező fejlesztését, amiért rengeteget küzdöttek, még ha lassan is, de halad – mutatott rá.

A várfal azonban továbbra is veszélyes állapotban van, aminek a felújítása minden itt élő elemi érdeke, és egy olyan ügy, ahol nincs helye pártok közötti vitának. Továbbá nem célszerű a helyi identitás szempontjából fontos, szimbolikus kérdésekben a lakossági állásponttól eltérő pozíciót felvenni. Hibának tartom, ahogyan a Ruszwurm körül kialakult vitát kezelték, hiszen a Ruszwurm egy közel 200 éves intézmény

– hangsúlyozta a Momentum országgyűlési képviselője.

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.