Ihász Sándor volt főügyész távollétében derül ki, bűnös-e Gyárfás Tamás barátja

Ihászt első fokon egy év szabadságvesztésre ítélték a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hivatali visszaélés miatt.

Forrás: Pesti Srácok2024. 04. 09. 16:49
null
Ihász Sándor (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ihász Sándor távollétében kezdődött meg ma a Fővárosi Törvényszéken a volt főügyész büntetőpere másodfokon. Így Ihász távollétében derülhet ki az igazság a Fenyő-gyilkosság miatti per mellékszálában, hogy bűnös-e Gyárfás Tamás barátja, vagy sem. Ihászt első fokon egy év szabadságvesztésre ítélték a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) hivatali visszaélés miatt. Ihász egy Gyárfástól kapott irományt nem továbbított a nyomozó hatóságoknak, holott az elsőfokú ítéleti tényállás szerint tudnia kellett arról, hogy az iromány bizonyíték lehet a Fenyő-ügyben. Kétséges, hogy Ihász jogerős elmarasztaló ítélet esetén maradhat-e a DK jogi szakértője, vagy sem.

Ihász Sándor volt fővárosi fellebbviteli, illetve előtte fővárosi főügyész nem ment el ma a büntetőügye másodfokú perére, így a Fővárosi Törvényszéken a távollétében hoznak ítéletet ellene.

Bűnös – mondták ki 2023. február 10-én a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Ihász Sándor volt főügyész hivatali visszaélés miatt zajló büntetőperében, első fokon, amiért egy év szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztve. Ihász a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban követte el a hivatali visszaélést. Az elsőfokú ítéleti tényállás szerint Ihász Sándor elkövette a hivatali visszaélést, amikor 2017-ben a barátjától, Gyárfás Tamástól kapott, a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos iratot nem továbbította a hatóságnak, holott tudnia kellett, az új bizonyíték lehet.

Az ítélet szerint a terhelt azzal a magatartásával, hogy az egyik büntetőeljárással összefüggő, neki átadott bizonyítékot nem megfelelően kezelte, nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére, azt magánál, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget, ezáltal lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését, megszegte a rá mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét.

Továbbá hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben egy olyan személy részére, aki ezen tájékoztatásra nem volt jogosult. A bíróság a vádlott tagadásával szemben, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutott, hogy a terhelt elkövette a hivatali visszaélés bűntettét. A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát, illetve azt, hogy a vádlott a cselekményét az ügyészség magas szintű vezető ügyészeként követte el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást.

A vádhatóság az ítélet súlyosításáért, a vádlott és a védelem bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbezett. Így került az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszékre.

Már zajlott a büntetőeljárás a volt főügyész ellen, amikor Gyurcsány pártja, a DK nevében bejelentették: Ihász Sándor lett a DK igazságügyi szakértője, akitől többek között azt várja a Gyurcsány-párt, hogy egy kormányváltás után segítsen „helyreállítani az igazságszolgáltatás függetlenségét”.

A kérdés adott: jogerős elmarasztaló ítélet esetében felvállalhatja-e egy magát nevében demokratikusnak mondott párt, hogy éppen igazságügyi szakértőként alkalmazza Ihász Sándort?

Erről Gyurcsányéknak kell majd dönteni. Mindenesetre Ihász Sándor jogi pályája is erősen megnehezült a büntetőeljárással, nem lehetett például ügyvéd – olvasható a Pesti Srácok cikkében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.