Költségvetési csalás gyanújába keveredhet Niedermüller Péter

Jogi következményei lehetnek Erzsébetváros Gyurcsány-párti polgármesterének legújabb mutyijának. Niedermüller Péter saját veje üzleti köreit látta el megbízásokkal az elmúlt években, amelyeknek összértéke meghaladta a negyvenmillió forintot.

2024. 04. 29. 20:08
Niedermüller Péter
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést költségvetési csalás gyanúja miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István azután fordult a Fővárosi Főügyészséghez, miután megírtuk: több mint negyvenmillió forintnyi megbízást kapott Horn Gábor köre Horn apósától, az erzsébetvárosi polgármestertől.

Ahogyan arról beszámoltunk, egy titokzatos e-mailt kapott a szerkesztőségünk. Az ismeretlen levélíró egy – a megszólítás alapján – erzsébetvárosi, szintén inkognitóját őrző ügyvéd oldalára hívta fel a figyelmet. A „Budapesti Prókátor” néven futó Facebook-oldal a Gyurcsány-párti Niedermüller Péter és veje köreinek pénzes összefonódásaira emlékeztet. 

„Szerintetek rendben van az, hogy a polgármester vejéhez, Horn Gáborhoz ezer szállal kötődő Weber und Mill Kft. több mint 40 millió forint értékben kapott megbízásokat a Niedermüller Péter vezetése alatt az Erzsébetvárosi Önkormányzattól?” – teszik fel az oldalon a kérdést.

Lapunk utánajárt, és előbb egy 2020-as, 6 667 500 forint értékű Weber und Mill-szerződést találtunk a VII. kerület honlapján, majd pedig egy 2023-as, 14 478 000 forint értékű megbízást is. Tehát összesen több mint 21 millió forintos megbízásokról van szó. 

Ugyanakkor az ismeretlen prókátor több mint negyvenmilliós megbízásokról írt, és az Adatradar is említett egy 2021-es megbízást, amelyet a VII. kerület honlapjának Üvegzseb rovatában nem találtunk meg.

Időközben azonban szerkesztőségünket megkereste egy neve elhallgatását kérő forrás, aki elküldte nekünk a Weber und Mill összes erzsébetvárosi megbízásának dokumentációját. Az említett céget 2011 és 2019 között Hann Péter vezette, aki a Horn Gáborhoz köthető Republikon Intézet ügyvezetője. 

Horn apósa, Niedermüller Péter az elmúlt ciklusban a Weber und Mill Kft.-vel több mint negyvenmillió forint értékben kötött megbízási szerződéseket. 

A teljesítéseket Merényi Miklós, Niedermüller Péter kabinetfőnöke, Gyurcsány Ferenc korábbi római nagykövete írta alá. Merényi 1993 és 1997 között felügyelőbizottsági tag volt Gyurcsányék családi cégében, az Altus Rt.-ben.

Az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a költségvetési csalás bűntett gyanúja

– mutatott rá Tényi István.

A bejelentő szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri.

Borítókép: Niedermüller Péter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.