Magyar Péter, a hamisítatlan baloldali populista visszahozná a Gyurcsány-korszakot

Láng Balázs, Magyar Péter tanácsadója zárt Facebook-csoportjában igyekezett romanticizálni a Gyurcsány–Bajnai-korszakot. Mire utal ez, annak fényében, hogy Láng nemrégiben Magyar Péterrel fotózkodott? – tette fel a kérdést részletes tényfeltáró cikkében az Origó.

Forrás: Mandiner, Origo2024. 04. 28. 13:34
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben Magyar Péter mögött materiális értelemben is megjelenik a külföldi támogatás, az már komoly szuverenitási aggályokat vet fel – írta a Mandiner az Origó cikke nyomán.

A lap szerint az érintett régóta dolgozik a baloldalnak, 2007-ben, a második Gyurcsány-kormány alatt a soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgató volt (az adófizetőknek közel 12 milliárd forintjukba került a luxusnegyed bukott projektje), azt megelőzően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság sajtófőnöke, 2019-ben pedig az MSZP kampányáért felelt. 

Ezt követően külföldön élt, majd röviddel Magyar Péter politikai pályára lépése után egy Facebook-bejegyzésében ezt írta: 

„hazajöttem, és hoztam magammal a fél világot”.

Az informáltak egyöntetű véleménye, hogy Láng Balázs baloldali elköteleződése elvitathatatlan. Az, hogy ő Magyar Péter tanácsadója, és együtt fotózkodnak, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Magyar Péter ugyanazokhoz a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali körökhöz tartozik, akik 2010 előtt tönkretették az országot. 

Korábban a Gyurcsány–Bajnai-korszakot romanticizálta, most pedig azt az embert támogatja, aki a „legújabb jelentkező” a kormányt leváltani kívánó baloldaliak sorában. Ebből alappal lehet arra következtetni, hogy Magyar Péter – Láng Balázs és társai hathatós támogatásával – ismét visszahozná a Gyurcsány-korszakot Magyarországra. – vonja le a következtetést az Origó. A Magyar Pétert támogató Láng Balázs ráadásul sajátságos felfogással rendelkezik a jogállamot illetően, szerinte ugyanis Gyurcsány Ferenc „az utolsó demokratikus kormányát vezette ennek az országnak”.

 

Magyar Péter, a baloldal „megváltója”

Miközben Magyar Péter jórészt a régi baloldal kedvenceként tűnik fel, egyben azt is igyekszik elhitetni, hogy majd ő fogja megújítani az ellenzéki oldalt, a retorikája szintjén ugyan elhatárolódva a 2010 előtt vezető szerepet játszó posztkommunista elitektől; valójában azonban a régi baloldal politikai és gazdasági túléléséhez járulhat hozzá a színre lépésével, és esetleges politikai részsikereivel olyan figurákat is segítve ezzel, akiket a magyar választók régóta nem akarnak vezető politikai pozíciók közelében látni – írta a lap.

Magyar Péter a közvélemény-kutatási eredmények szerint hamisítatlan baloldali populista:

szociális populizmus is jellemzi, vagyis egy olyan politikai ideológia, amely a baloldali ösztönöket populista retorikával és témákkal egyesíti. Magyar retorikájában gyakran szerepel az elitellenesség, az establishment-ellenesség és a „köznép” megszólítása, ugyanakkor a klasszikus gyurcsányi demagógiát és hazugságelemeket ötvözni igyekszik a Bajnai-féle világra és a brüsszeli technokrata EU-ra jellemző szemlélettel, amely kifejezetten ellentétben áll a képviseleti demokráciával, vagyis azzal a nemzeti felfogással, hogy a nép által választott képviselőknek kell az elsődleges döntéshozóknak lenniük – írta a lap.

Magyar és Láng kapcsolata, konkrétan Láng Balázs közeli jelenléte bizalmi, megerősítő szereppel bír a baloldal régi szereplői irányába, azt üzenve nekik, hogy „Magyar Péter a mi emberünk”. Magyar Pétert az elmúlt hónapokban összefüggésbe hozták továbbá Bárdos Barnabással, Bajnai Gordonnal, a Datadat jogutód cégeivel és leányvállalataival is. Ennyi baloldali kapcsolat nem lehet véletlen, mindezek miatt alappal állíthatjuk, hogy a Tisza Párt új alelnöke egy nemzetközi balliberális hálózat része, a háttérben pedig Gyurcsány Ferenchez köthető körök mozgatják a szálakat. Amennyiben Magyar Péter mögött materiális értelemben  is megjelenik a külföldi támogatás, az már komoly szuverenitási aggályokat vet fel, és ugyanazt a modellt láthatjuk, amelyet a baloldal a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően követett – olvasható a tényfeltáró cikkben.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.