Már a saját hátországa is elégedetlen Pécs balliberális polgármesterével

Gyurcsány Ferenc jelöltjét, Péterffy Attila pécsi polgármestert 2019-ben az akkor még Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Egyesület indította a választáson. A baloldali politikus most rengeteg civil véleményét tolmácsolta, akik elégedetlenek a városvezetés tevékenységével.

Forrás: BAMA2024. 04. 16. 17:34
PÉTERFFY Attila
Péterffy Attila (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mutyiházának elnevezett pécsi polgármesteri hivatalban a technika ördöge mellett a baloldaliak dupla szünetkérése miatt érdemben alig-alig haladt a keddi közgyűlési munka. A szünetek előtt pedig a balliberális országgyűlési képviselő, Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért Egyesület volt elnöke, Péterffy Attila korábbi támogatója ment neki a városvezetésnek a civilek panaszait tolmácsolva – olvasható a Baranya vármegyei hírportál, a Bama cikkében.

A baloldali politikus parlamenti képviselőként kért szót kedden, és arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben több civil szervezet és pécsi polgár is megkereste, akik azt panaszolták neki, hogy baj van a pécsi civil koncepció megvalósításával. Bár többször is próbálták szóvá tenni mindezt, de nem jutottak el az illetékesekhez, ezért ment el a közgyűlésre, hogy hátha így már eljut az illetékeshez, tehát nem a saját tapasztalatait, hanem a civilek panaszait tolmácsolja, tette hozzá.

– A 2021-ben elfogadott civil koncepcióval hamar problémák adódtak, ezért 26 civil szervezet levélben kérte egy civil fórum összehívását 2022-ben, a gyűlésen sok-sok ígéretek kaptak, például azt, hogy munkacsoportokat hoznak létre, de ez ügyben nem történt semmi

 – mondta. – 2023 decemberében volt egy másik meghallgatás éppen Mikuláskor, aminek nem volt jó az előkészítése és gyér is volt az érdeklődés. Lényegében a civilek szerint két év alatt nem történt semmi. 

Mellár Tamás hozzátette: az ígéretekkel ellentétben civil adatbázist és portált sem hoztak létre, a civilek napját sem valósították meg, ahogy Empátia-díj sincs, valamint az önkormányzati médiumokban a beígért civil rovat létrehozása sem történt meg. Felmerült panaszként, hogy a civil szervezeteket nem tekintik partnernek, a véleményeiket nem veszik komolyan, és az önkormányzat a civilekkel való koordinációt kiszervezte egy közvetítő szervezetnek.

Ez utóbbi kijelentés azért is érdekes, mert jelenleg bruttó félmilliót kap a városházi civil tanácsnok, Kunszt Márta (DK), és a civil területnek van felelős alpolgármestere is, Zag Gábor (DK) személyében. 

Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője szerint Mellár szavaiból kiderült, hogy

a városvezetés nem tartotta be az ígéreteit, ezért is kérdés, hogy miért van szükség civil tanácsnokra havonta több százezer forintért.

Zag Gábor úgy reagált, hogy „ők partnerként tekintenek a civilekre és több fórumot is szerveztek”, de felé ezek a jelzések nem jutottak el, szerinte „nem igaz, hogy nincs kapcsolattartó a civilekkel, mert éppen ő az, és 104 civil szervezetet fognak támogatni”.

Péterffy Attila pécsi polgármester érdemben nem válaszolt a felvetésekre. Azt közölte, hogy „elindult a kampány, és most figyeljük a nem valódi érveket” és „hirtelen meghallotta a civilek hangját” Mellár Tamás.

Kunszt Márta azt mondta, hogy „kétszer is kikérték a civilek véleményét, de nem tehetnek arról, hogy csak egyetlen pályázó érkezett a szóban forgó koordinátori szerepre”.

– Természetesen mindent ki lehet forgatni, de időarányosan teljesítették a koncepcióban foglaltakat, munkabizottságok létrehozása folyamatban van

 – tette hozzá a DK-s politikus.

Mellár egyébként próbált válaszolni, de hiába jelentkezett, nem kapott már szót Péterffytől. Mint ismert, Mellár volt az, akinek szervezete, a Mindenki Pécsért Egyesület 2019-ben indította el Péterffy Attilát a polgármester-választáson.

A balliberális politikus akkor és ahogyan most is, Gyurcsány Ferenc és az MSZP jelöltje volt, de egy civil szervezet mögé bújt.

Péterffy kampányfőnöke a rágalmazásért jogerősen elítélt Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester volt, aki több céget is bedöntött, és évekre eltiltották még a cégvezetéstől is – olvasható a Baranya vármegyei hírportál, a Bama cikkében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.