Öt kategóriában vettek át díjat a Mediaworks fotósai a Magyar Sajtófotó-pályázaton

Közel hétezer kép közül válogatott a zsűri.

2024. 04. 11. 19:46
Sajtófotó
Forrás: Polyák Attila/Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Öt kategóriában is díjazottak lettek a Mediaworks munkatársai a MÚOSZ fotóriporterek szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó-pályázaton. Mint írták, összesen 250 fotográfus 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A pályázatra 2023-ban készített fotókkal lehetett versenybe szállni, néhány sorozatkategória kivételével, ahol a hosszú távon készült munkák közt néhány régebbi fényképet is elfogadott a zsűri.

Éberling András munkatársunk az egyedi emberábrázolás, portré kategóriában az első két helyezést is elnyerte: az elsőt Sándor János nyugalmazott színházi rendező portréjával, a másodikat pedig Takács Gábor és a relativitáselmélet időfogalma című képével.

Sándor János nyugalmazott színházi rendező
2023., emberábrázolás-portré (egyedi), első helyezett (Éberling András)

Bach Máté munkatársunk a „mindennapi élet (egyedi)” kategóriában harmadik helyezetet ért el a Gondoskodás című képével, a „művészet (egyedi)” kategóriában pedig első lett Bánhidi Lilla krimiíróról készült fotójával.

A „művészet (egyedi)” kategória első helyezettje: Bánhidi Lilla krimiíró (Bach Máté)

„Emberábrázolás, portré (sorozat)” kategóriában Török János munkatársunk a harmadik helyezetet ért el  Káposzta Mária  című fotósorozatával, valamint ő zsebelhette be a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díjat is.

„Emberábrázolás, portré (sorozat)” kategóriában harmadik helyezett: Káposzta Mária (Török János)

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját Mohos Márton (24.hu) Fokozódó nyomás a magyar-szerb határon című sorozatával nyerte el, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat pedig Erdős Dénes (The Associated Press) A lakhatás alapjog című sorozata érdemelte ki. A fotóriporteri életműdíjat Balogh László vehette át.

A kiállítást Karikó Katalin nyitotta meg. A Nobel-díjas kutatóbiológus fontosnak nevezte a fotóriporterek munkáját és a képeket, amelyek üzenetet hordoznak. Karikó Katalin szerint a fotózás és a tudományos kutatás abban hasonlít egymásra, hogy az emberek látják az eredményeket, de nem tudják megnevezni, hogy azt ki hozta létre, kinek a munkája áll mögötte.
Karikó Katalin felidézte, hogy az általános iskola ötödik osztályában a fotószakkör tagja volt, képeket hívtak elő, fixáltak, szárítottak, a tanár fényképezőgépével készítettek fotókat. Nyolcadikos korában az országos élővilág versenyen harmadik helyezést ért el és jutalmul egy Smena fényképezőgépet kapott, amellyel a családról, az iskoláról és a barátokról készített képeket. Ezt a gépet később a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékozta - tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.