Nem minden buszsofőr fogadja el a magyarigazolványt a Volán-járatokon

A közösségi médiában több panaszt osztottak meg kárpátaljai magyarok, akik hiába szeretnének magyarigazolvánnyal utazni, egyes Volánbusz-sofőrök nem adnak nekik ingyenes jegyet, és így kénytelenek teljes áron utazni. Lapunk megkeresésére a vállalat közölte: mindössze egy ilyen bejelentést kaptak, ami alapján nem tudnak eljárást indítani.

2024. 04. 03. 18:12
Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dolgozókat részletesen tájékoztatták a helyközi közösségi közlekedést érintő, március 1-jétől érvényes tarifaváltozásokról, a kedvezményeket leíró szabályzat megismerése pedig kiemelt hangsúlyt kapott – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Volánbusz Zrt. Hozzátették: a mostanság életbe lépett számos változás miatt a felmerülő egyedi kérdéseket is rendszeresen tisztázzák.

Az Index írt arról, hogy kárpátaljai magyarok arra panaszkodnak, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egyes sofőrök a Volánbusz járatain megtagadják az ingyenes jegyet, hiába mutatják fel a magyarigazolványukat, így kénytelenek teljes áron utazni.

A lap szerint az egyik utas a közösségi oldalán adott hangot felháborodásának. Az eset tanúja éppen Mátészalkáról tartott Fehérgyarmatra, amikor a buszvezető az igazolvány érvénytelenségére hivatkozva megtagadta a díjmentes utazást egy édesanya és kiskorú gyermeke számára. Az asszony hiába védekezett azzal, hogy az igazolvány érvényessége határozatlan idejű, végül teljes árat kellett fizetniük az utazásért.

A bejegyzés nagy port kavart, a kommentekből pedig kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen eset: kárpátaljaiak tucatjai számoltak be hasonló incidensekről. Többen nemcsak a jogszerűtlen eljárást kifogásolták, hanem a méltánytalan hangnemet is. Voltak olyanok, akik tudtak élni a nekik járó kedvezménnyel, viszont a sofőr keserű szájízzel adta ki a díjmentes jegyeket.

Alapvető elvárás a dolgozókkal szemben az előírások pontos betartása, valamint az udvarias viselkedés és a konfliktushelyzetek kulturált, megnyugtató kezelése

– szögezte le az ügy kapcsán lapunk megkeresésére a Volánbusz. Tudatták: a bejelentéseket minden esetben kivizsgálják, és amennyiben igazolható, hogy az autóbusz-vezető nem a szabályoknak megfelelően járt el, megteszik a szükséges munkáltatói intézkedéseket. Kérdésünkre, hogy milyen következményekkel számolhatnak a nem megfelelően eljáró sofőrök, azt a választ kaptuk:

mindössze egy bejelentés érkezett a vállalathoz, ami alapján nem azonosíthatók az érintett járatok és autóbusz-vezetők, ezért az ügyben egyelőre nem tudnak eljárást kezdeményezni.

A vállalat hangsúlyozta, hogy nem hagy kiskaput az informálatlan, netán rosszindulatú buszvezetőknek: célzottan tájékoztatókat helyeznek ki a szolgálati helyeken, illetve a járműfedélzeti eszközökre is üzenetet küldenek, hogy nyomatékosítsák a kedvezményre vonatkozó szabályzat betartását.

Március 1-jétől új tarifarendszer lépett életbe a MÁV–Volán-csoport járatain. A szabályok szerint a 14 és 65 év közötti magyarok és családtagjaik a nevükre kiállított magyarigazolvány vagy magyar hozzátartozói igazolvány felmutatásával évente 12 alkalommal díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést. Az életkort a magyarigazolványban vagy a magyar hozzátartozói igazolványban feltüntetett születési időponttal igazolhatják. Feláras besorolású országos személyszállítást végző autóbuszjáraton történő utazásnál kiegészítő díjat kell fizetni. Az adott év első utazásánál a gépkocsivezető írja be a tárgyév számát, az utazási mezőbe a kezdés dátumát, valamint a felszállás helyét. A kezdést követően az egyirányú utazás a következő nap 24 órájáig érvényes.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.