Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

Kampányra időzített könyvet dob piacra Karácsony Gergely főpolgármester. A kötet annak a Liberty Press Kft.-nek a kiadásában jelenik meg, amelynek korábban csaknem hatmillió forintot fizetett ki a fővárosi önkormányzat egyik cége egy tanulmányért. Az egybeesés azért is érdekes, mert ez a kiadó működteti a régi baloldali bizalmi ember, Lakner Zoltán által alapított Jelen című hetilapot.

2024. 04. 25. 18:17
Fővárosi közgyűlés
20240327 budapest fovarosi kozgyules karacsony gergely havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy könyv megjelenésében önmagában nincs semmi különleges, még akkor sem, ha azt Budapest főpolgármestere jegyzi. Karácsony Gergely új kötete, a Falak helyett hidak című könyv kiadásának háttere azonban nem hétköznapi. A kiadó ugyanis tudomásunk szerint a baloldal egyik megbízható médiacége, a Liberty Press Kft., amely a Jelen című hetilapot is kiadja. A Jelen főszerkesztője pedig Lakner Zoltán: a politikai elemzőből lett újságíró már 2010 előtt elkötelezte magát Bajnai Gordon volt miniszterelnök mellett, aki – mint ismert – Karácsony Gergellyel is kiváló kapcsolatokat ápol.

Majdnem hatmillió forint

Érdekes részlet, hogy Karácsony frissiben megjelent könyvének kiadójával, a Liberty Press Kft.-vel 2022-ben szerződést kötött a fővárosi Budapest Brand Nonprofit Zrt. A „Megvalósíthatósági tanulmány készítés, Budapest 150 médiahálózat létrehozása tárgyában” című vállalkozási szerződés hatályba lépésének dátuma 2022. június 1., a szerződés teljesítése pedig 2022. július 31. volt. A tanulmányért a többek között kulturális tartalmak előállításáért felelős önkormányzati vállalat nettó 5,8 millió forintot fizetett ki a Liberty Pressnek.

A főpolgármester kampányra időzített könyvét tehát az a vállalkozás adta ki, amelynek előzőleg az önkormányzat egyik cége csaknem hatmillió forint közpénzt fizetett ki egy tanulmányra.

A kötet ára egyébként nyolcezer forint, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az eladásokból származó bevételből milyen arányban részesül a szerző, Karácsony Gergely. Lapunk megkereste a Liberty Press ügyvezetőjét, Tóth Ákost, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a könyv kiadására a főpolgármester kereste meg őket még 2023 végén. Azt is elmondta, hogy a költségek természetesen a kiadót terhelik, Karácsony Gergelynek pedig szerzői jogdíjat fizetnek majd, de azt nem árulta el, hogy ez mekkora összeg lesz.

Kérdeztük Tóth Ákost a 2022-es tanulmányról is, amiről azt állította, komoly szakmai munka volt, ami a megrendelő kérésére arról szólt, hogy milyen módon kell felépíteni egy modern médiaszerkesztőséget. Arra nem tudott választ adni, hogy a fővárosi önkormányzat cége végül hasznosította-e a tanulmányban foglaltakat.  

A Falak helyett hidak című könyv kiadásának részleteiről természetesen kérdéseket juttattunk el Karácsony Gergely főpolgármesterhez is. Amint újabb információhoz jutunk, frissítjük cikkünket.

Borítókép: David Pressman és Karácsony Gergely (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.