Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Nyíregyházán.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 22:34
SZALAY-BOBROVNICZKY KRISTÓF Fotó: Sztaniszlav Horvath
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Nyíregyházi Egyetemen tartott, Tavaszi zsibongás című kulturális és toborzórendezvényen arról beszélt: a béke védelme érdekében Magyarországnak az a feladata, hogy felépítsen egy nemzeti haderőt, amely egyrészt más, az országot esetleg veszélyeztető nemzet felé elrettentő erőt mutat, másrészt a katonai szövetségen belül elvégzi kötelezettségeit.

Ebben a feladatrendszerben van a hivatásos állomány mellett kiemelt jelentősége a tartalékos rendszernek, amelynek működését területvédelmi alapokra kell helyezni

– hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, megjegyezve, a struktúra felépítését már évekkel korábban elkezdte a honvédség, az eddig megtett intézkedésekkel pedig ennek a munkának a kétharmadánál tartanak.

– Most van egy hivatásos haderőnk, amely támaszpontszerűen van jelen az ország különböző részein, tagjai, a kiképzett, külföldi missziókban edződött katonák pedig a haderőfejlesztésben megkapják a legmodernebb, NATO-kompatibilis fegyverrendszereket, így tehát ők alkotják a magyar véderő gerincét – fejtette ki a tárcavezető. Mint mondta, ezzel párhuzamosan épült ki egy, jelenleg hét ezredből álló területvédelmi tartalékos hálózat, amely az egész országot lefedő módon, a könnyebb fegyverzettel rendelkező, a hivatásosok munkáját kiegészítő tartalékosokból áll össze.

Például az objektumvédelmi és a katonai rendészeti feladatok mellett megkerülhetetlenül fontos szerepük, hogy a vármegyékben élők körében népszerűsítsék a honvédséget, megmutassák magukat és azt, hogy a katonai életnek a hivatásos formája mellett létezik egy helyben végezhető, speciális támogató formája is – rögzítette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Beszédében a honvédelmi miniszter kitért arra: a tartalékosok nagy értéket jelentenek a munkaadóknak, képzettségüket, fegyelmezettségüket és felkészültségüket a haza védelme mellett a civil munkájukban kamatoztathatják. Ez semmihez nem hasonlítható, életre szóló élményt ad a magyar fiataloknak és az idősebbeknek, ez a civil életükben különleges tudással és egyedi képességekkel ruházza fel a területvédelmi tartalékosokhoz csatlakozókat – tette hozzá.

Fotó: Sztaniszlav Horvath

Rámutatott, hogy most jó lenni katonának, szavai szerint évtizedek óta nem kapott akkora össztársadalmi figyelmet a honvédelem kérdése, mint most, a közelebbi és távolabbi katonai konfliktusok idején, emellett megvan a honvédelemnek az eddig soha nem látott mértékű politikai támogatottsága, valamint rendelkezésre áll a haderőfejlesztéshez szükséges anyagi forrás.

Magyarország 2010 előtt az ország költségvetésének mindössze fél százalékát fordította haderejének fejlesztésére, a tavalyi évtől kezdve pedig már a büdzsé két százalékát költi erre a célra, ezzel az adattal a NATO-elitben vagyunk – jelezte a tárcavezető.

A világ háborús konfliktusaira kitérve Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, nehéz idők járnak és a veszélyek korát éljük, a szomszédos országban két éve tartó háború mellett megjelent a közel-keleti katonai válság, ezek pedig mind olyan eszkalációs folyamatok, amelyekre Magyarországnak a saját biztonsága érdekében figyelnie és készülnie kell.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz–KDNP-s polgármestere a város katonamúltjára kitérve a köszöntőjében elmondta: olyan időszakban vagyunk, amikor a városban régóta élő katonai hagyományok és erények felértékelődnek, és fontos kérdéssé vált a haza védelme, illetve a honvédség szerepe.

Fotó: Sztaniszlav Horvath

A kulturális toborzó eseményt a MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred más társszervezetekkel együtt rendezte meg Nyíregyháza felsőoktatási intézményében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.