Válaszolt Novák Katalin kegyelmi ügyében a Sándor-palota

Nincs jogi lehetőség az indoklás közzétételére.

2024. 04. 08. 13:12
Novák Katalin kegyelmi ügy
Fotó: Sándor-palota
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a Sándor-palota válasza a Momentum frakcióvezetőjének levelére, amelyben azt kérte Sulyok Tamás államfőtől, hogy hozza nyilvánosságra Novák Katalin valamennyi kegyelmi döntésének hátterét – írja az Index.

Novák Katalin február 10-én jelentette be államfői pozíciójáról való lemondását, miután közfelháborodást váltott ki a pedofilügyben érintett K. Endrének adott elnöki kegyelme. Az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást február 26-án választotta meg az Országgyűlés.

Bedő Dávid közösségi oldala szerint „az új köztársasági elnök semmit nem tesz elődje botrányos kegyelmi döntésének felderítéséért”, pedig Sulyok Tamás a beiktatásakor azt mondta, hogy köztársasági elnökként a teljes transzparencia híve lesz.

Éppen ezért levelet küldtem az új államfőnek a beiktatása után, amiben arra kértem, hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását. Hisz az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban

 – írta Bedő Dávid.

A Momentum frakcióvezetője közzétette a Sándor-palota válaszlevelét, amiben úgy fogalmaztak:

„A köztársasági elnök a feladat- és hatásköreinek gyakorlása során az alkotmányos és jogszabályi keretek között jár el. A hatályos jogszabályi környezetben az információs önrendelkezési joghoz fűződő alapvető alkotmányos jog tiszteletben tartása mellett az államfőnek nincs lehetősége arra, hogy az elődei kegyelmi döntéseivel kapcsolatban keletkezett adatokat nyilvánosságra hozza.”

Hangsúlyozták, hogy a kegyelmi ügyekhez kapcsolódó adatok személyes adatok a vonatkozó törvény alapján bűnügyi személyes adatok, illetve a büntetőeljárás és a büntetés-végrehajtás irataiban foglalt olyan adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalára nincs lehetőség.

 

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.