Cser-Palkovics András: Vannak még álmaim Székesfehérvárral

– Nem valamivel szemben szoktam megfogalmazni valamit, hanem Székesfehérvár mellett – szögezte le a város polgármestere. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad, hogy a pártpolitikai érdekek befolyásolják a városvezetés munkáját. A polgármester beszélt a Székesfehérvárt ért kihívásokról, az eddig elért eredményekről, valamint a város fejlesztésével kapcsolatos további terveiről is.

2024. 05. 11. 6:15
Cser-Palkovics András

20240426 Székesfehérvár
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikeresen tudjuk zárni ezt az önkormányzati ciklust: a közszolgáltatások erősítésében, a városüzemeltetésben, stabilitásban és biztonságban is történt előrelépés, valamint nagyon sok városfejlesztési célunkat is megvalósítottuk – jelentette ki lapunknak adott interjújában Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András felidézte, az utóbbi öt év nem egy szokványos ciklus volt: a koronavírus-járvány teljesen átalakította a városfejlesztési elképzeléseket, majd az orosz–ukrán háború miatt kialakult energiaválság is érzékenyen érintette a várost. Rámutatott: ezek komoly, sok esetben abszolút váratlan kihívások voltak, de sikeresen vették az eléjük gördülő akadályokat.

Cser-Palkovics András
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

Szerinte az elért eredményeket jól szemlélteti, hogy az Egyensúly Intézet kutatása 53 különböző indikátor alapján, nyolc évi vizsgálat után a legfejlettebb és a leggyorsabban fejlődő megyei jogú városnak és megyeszékhelynek is Székesfehérvárt választotta.

 

Fókuszban a közlekedés

A polgármester szerint a város egyik legnagyobb kihívása a közlekedési infrastruktúra és a közösségi közlekedés fejlesztése. Mint mondta, az erős ipar okán is nagy agglomerációval rendelkezik Székesfehérvár, 32 ezer munkavállaló naponta ingázik a város és lakóhelye között. Rámutatott,

nagy segítséget jelentene, ha a szolidaritási hozzájárulás egy részét a várostérség, valamint a térségi közszolgáltatások fejlesztésére lehetne felhasználni. Szavai szerint életszerű is lenne, hiszen Fehérvár és agglomerációja így együtt tudna fejlődni.

Székesfehérvár élen jár a duális képzésben, ami a középiskolai és az egyetemi hallgatókat is érinti, egyúttal pedig a gazdaság, az innováció szempontjából is kulcskérdés. Hozzátette, a diákok száma jelentős a városban. A középiskolásoknak a fele helyi lakos, a másik fele a vármegye más településeiről érkezik.

Cser-Palkovics András emlékeztetett, ezen probléma orvoslására vezettek be nemrégiben menetrendbővítést. – Bővítettük a hálózatot, a menetrendet, jobb szolgáltatást igyekszünk nyújtani, és a további bővítésnek már zajlanak az előkészületei – fogalmazott.

Szerinte az eddig bevezetett kedvezményrendszer sikerességét jól szemlélteti a 280 forintos havi diákbérlet.

 – Ezt nemcsak a 14 év alattiak tudják igénybe venni, hanem valamennyi diák, aki diákigazolvánnyal használja a közösségi közlekedést: beleértve a fehérváriakat, a környéken élőket, vagy az ide járó egyetemistákat is – magyarázta, majd kiemelte: míg korábban körülbelül 4500 havi diákbérletet adtak el, mostanra már több mint 12 ezret.

Cser-Palkovics András
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

Nagyon sok olyan szolgáltatás van, ami eleve csak Fehérváron vehető igénybe, legyen az kereskedelmi szolgáltatás, vagy éppen az egészségügy – magyarázta. Ez utóbbi esetében Cser-Palkovics András emlékeztetett, hogy éppen egy új épületegyüttessel bővül a vidék egyik legnagyobb kórháza, a fehérvári Szent György kórház a Modern városok program keretében. A polgármester szerint a gépjárművek száma folyamatosan emelkedik. – Fontos az utak felújítása és hogy új gyűjtőutak jöttek létre az elmúlt években, és kormányzati támogatással további útfejlesztéseket is szeretnénk – mondta.

Szerinte minden közszolgáltatás esetében fontos, hogy előrelépés legyen a fejlődésben. – Jobb szolgáltatási színvonalat, hatékonyabb, energiatakarékosabb megoldásokat kell keresnünk – magyarázta. Példaként említette az elmúlt hónapokban lezárult beruházást, amelynek keretében a teljes fehérvári közvilágítást ledesítették, több mint 11 ezer lámpatestet érintett a csere.

Rámutatott, ez éves szinten is már nagyon jelentős, mintegy 60-65 százalékos megtakarítást eredményez.

Cser-Palkovics András a nemrég átadott multifunkcionális csarnokról is beszélt. Kiemelte, ez is a Modern városok program részeként valósult meg. – Azonban nemcsak az Alba Aréna épült meg, hanem a környező gyűjtőutak is, ezzel pedig egy nagy ipari park és a város két fontos részének közvetlen összeköttetései is megépültek – húzta alá.

A polgármester hangsúlyozta: regionális szinten is ez most a legmodernebb nagy közösségi tér, ami a sportnak, sok kulturális programnak, vagy éppen konferenciáknak és szakkiállításoknak is otthont adhat. Hangsúlyozta: az Alba Arénának köszönhetően a város vagyona nőtt meg jelentősen, hiszen a város tulajdonát képezi: városi cégek fogják üzemeltetni, és a rendezvényszervezés is önkormányzati vállalatok feladata lesz.

 

Első Székesfehérvár, csak utána a pártpolitika

– Amit én kulcskérdésnek tartok, hogy egy várost nem lehet országos pártpolitikai alapon vezetni – jelentette ki kérdésünkre válaszolva Cser-Palkovics András. Elmondása szerint ezért is vannak a Demokratikus Koalíció (DK) vezette ellenzékkel kapcsolatban komoly aggályai. Felidézte: nem ért egyet Gyurcsány Ferenccel, aki többször azt hangoztatta: ha egy politikusuk szerephez jut helyi szinten, akkor azt az országos pártpolitika és a DK politikájának szolgálatába kell állítani.

Én ezzel vitatkozom. Más a feladata a közösség szolgálatában a polgármesternek, az önkormányzati képviselőknek, mint az országos politikusoknak

– jelentette ki Cser-Palkovics András.

Aláhúzta, soha nem valamivel szemben szokta megfogalmazni a véleményét, hanem Fehérvár mellett. A polgármester mindig elmondja a saját véleményét arról, miképp érinti egy adott intézkedés Székesfehérvárt, amit tényekkel, adatokkal támaszt alá. – Hogyha úgy érzem, hogy valami segíti a munkánkat, azt megköszönöm, de ha úgy érzem, olyan döntés született, ami Fehérvárnak rossz, azt is mindig elmondom – szögezte le. Hozzátette: a Fideszben ez abszolút lehetséges, és emiatt még soha semmilyen belső kritikát nem kapott.

Cser-Palkovics András
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

Cser-Palkovics András arra a kérdésre, miszerint tervez-e visszatérni az országos politikába, felidézte: volt már egyszerre polgármester és országgyűlési képviselő, de helyes döntésnek tartja, hogy ez a két tisztség ma már jogilag összeférhetetlen. Szerinte ez két külön feladat, és mindkettő teljes embert igényel. Összehasonlítva a két munkakört, úgy fogalmazott:

hozzám a polgármesterség közelebb áll, minden ehhez a városhoz köt.

– Akkor is itt éltem, amikor még nem voltam polgármester, és akkor is nyugodt lelkiismerettel itt szeretnék élni, amikor már nem leszek az. Bízom benne, hogy ez a pillanat nem mostanában jön el, mert számos tervünk, álmunk van Székesfehérváron, amelyeket az itt élők közösségével szeretnénk megvalósítani – hangsúlyozza Cser-Palkovics András.

Borítókép: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.